Çağlayan'da önce silah değil polisin fünyesi patladı

Çağlayan'da 3 kişinin hayatını kaybettiği polis operasyonunun silah sesi geldikten sonra başladığı iddiasının doğru olmadığı, ilk olarak polisin fünyeyi patlattığı ileri sürüldü.

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde öldürülmesiyle ilgili detaylar değişik kamu kurumları tarafından Ankara’ya rapor edildi. Taraf'ta yer alan habere göre, raporlar, bazı hükümet üyelerine de sunuldu. Raporlara göre, olay yaklaşık sekiz saat sürdü. Bunun üç saati operasyon hazırlığı ve operasyonun gerçekleştirilmesi ile geçti.

Müzakereler devam ederken, operasyon için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne talimat verildi. Saat 18.00 sıralarında gelen emirle silahlı operasyon yapılarak savcının odasına girme kararı verildi. Saat 18.30 sıralarında operasyon hazırlıklarına başlandı. Yapılan plana göre, odanın yan duvarı ve kapısı fünyeyle patlatılacak ve ardından savcının odasına girilecekti. Plan doğrultusunda saat 20.00 sıralarında bomba imha uzmanları tarafından düzenekler hazırlandı. Hükümet, savcının odasından silah sesi gelmesi üzerine operasyon başlatıldığını açıklamıştı. Adliye ve güvenlik kaynaklarından elde edilen bilgiler, bu açıklamayı doğrulamadı. Operasyon esnasında yaşananlar ise şöyle gelişti: 20.15 sıralarında TEM Şube Müdürlüğü Acil Operasyon Timi tarafından Savcı Kiraz’ın odasının kapısına ve oda duvarına fünyeler yerleştirildi. Kapıdaki fünyenin patlatılması üzerine örgüt üyeleri operasyon yapılacağını anlayarak dışarıya ateş etti ve “Uzaklaşın öldürürüz” diye bağırdı. Arkasında barikat olduğundan kapı tam olarak açılmadı ve ikinci bir fünye ile tekrar duvarlar patlatılmak istendi. İşte bu esnada odadan bir el silah sesi duyuldu.

Olaydan yaklaşık beş dakika sonra ağır yaralı olarak dışarıya çıkarılan Savcı Kiraz, sağlık görevlilerinin nabız almaları üzerine Florance Nightingale Hastanesi’ne kaldırıldı. Olay yerinde bulunanlar, Baba Kiraz’ın bu esnada, “Oğlumu siz öldürdünüz” diyerek bazı bazı güvenlik güçlerine tepki gösterdiğini öne sürdüler. Savcı Kiraz hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yapılan incelemede ise Kiraz’ın vücudunda 10 kurşun giriş çıkışı olduğu belirlendi. Otopside ilk kurşunun kulak memesinden girip yanaktan çıktığı belirlendi. Bu da operasyonla ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oldu.