Çağına Adanmış Bir Mimar: Oscar Niemeyer

Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılan "Hangi Taraftasınız?" isimli film gösterimlerinin bu akşamki konuğu, komünist mimar Oscar Niemeyer'in yaşamını anlatan "Çağına Adanmış Bir Mimar: Oscar Niemeyer" belgeseli olacak.

Haber Merkezi

Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Hangi Taraftasınız?” başlıklı film gösterimleri devam ediyor. Bu akşam 20.30’da, 2012’de kaybettiğimiz Brezilyalı komünist mimar Oscar Niemeyer’in hayatını anlatan “Çağına Adanmış Bir Mimar: Oscar Niemeyer” belgeseli gösterilecek. Belgesel ücretsiz izlenebilecek. 

Modernist mimarinin önde gelen isimleri arasında yer alan Niemeyer, İkinci Dünya Savaşı sonrasında eser veren en önemli mimarlar arasında sayılıyor. Niemeyer, mimari alanında verdiği eserlerle ülkesinin sömürgeci geçmişinden kopuşun en önemli yaratıcılarından birisi olarak kabul ediliyor.

Niemeyer, 50’li yılların sonlarından başlayarak Brasilia’da çok sayıda eser verdi ve yeni başkenti, hocası Lucio Costa’yla birlikte planladı. Niemeyer, Brasilia’da çok sayıda bakanlık binasını, Brezilya Ulusal Kongre binasını, hiperbol şekilli bir yapı olan Brasilia Katedrali’ni ve çok sayıda konutu tasarladı.

Ömrünün sonuna kadar devrimci bir sanatçı olan Niemeyer 1945 yılında Gloria’da bulunan Conde Lages’teki ofis binasını komünistlerin kullanımına sundu. Aynı yıl Brezilya Komünist Partisi’ne katıldı ve 1992-1996 yılları arasında partinin genel sekreterliğini yaptı.

Mimarinin toplumsal alandaki etkisinin sınırlarına işaret eden Niemeyer, “Mimari daima içinde bulunduğu ülkenin teknik ve toplumsal ilerleme düzeyini ifade eder. Eğer ona ihtiyaç duyduğu insani içeriği kazandırmak istiyorsak, siyasi mücadeleye katılmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.

Niemeyer 1964 darbesinin ardından Avrupa’ya sürgüne gitti. Bundan bir yıl önce Lenin Nişanı almıştı. Avrupa’daki sürgün yıllarında ise Paris’teki Fransız Komünist Partisi Genel Merkezi’ni tamamladı.

Komünist mimar, Fidel Castro'nun yakın arkadaşıydı. Bir gün Brezilya’da oturduğu dairede Fidel'in kendisini ziyaret etmesini anlatır. İkisi de ileri yaşlarındadır. Niemeyer'in dairesine girmek için, yan dairenin içinden geçmek gerekmektedir. Gider izin ister, kadın "tabii" der. Bir dakika sonra içeriye korumalarıyla birlikte Fidel Castro girdiğinde, kadın şok geçirir. Niemeyer sessiz sedasız bir hayat sürdüğü için, pek kimse bu yaşlı adamı tanımamaktadır.