Bursa Tabip Odası: Şehir Hastanesi'nin yeri yanlış, maliyeti yüksek!

Bursa Tabip Odası'ndan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun cumartesi günü Bursa'da temelini atacağı şehir hastanesine ilişkin dikkat çeken açıklamalar geldi. Bursa Tabip Odası, şehir hastanesinin yerinin hukuken ve teknik olarak yanlış ve maliyetinin yüksek olduğunu kamuoyuna duyurdu.

Bursa Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Aydın, merkez Nilüfer İlçesi Doğanköy'de 9 Mayıs'ta temelini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun atacağı bin 350 yataklı Bursa Şehir Hastanesi'nin arazisinin mahkemelik olduğunu, bu nedenle temelin hukuk hiçe sayılarak atılacağını ifade etti.

Yer olarak Doğanköy'ün seçimi teknik ve hukuksal olarak yanlış olduğunu belirten Aydın, "Bu arazi ile ilgili yargı süreci ve itirazlar halen devam etmektedir. Doğanköy, 2 pafta, 21 parsel sayılı taşınmaz, kadastro ifraz beyannamesinde mera vasfında onaylı ve Doğanköy Tüzel Kişiliği adına orta malı mera olarak tahsislidir. Bursa Orman Kadastro Mülkiyet Şube Müdürlüğü, Bursa İl Tarım Müdürlüğü'nden bu taşınmazın orman tahdit hattı içerisinde kaldığı ve orman sayılan yerlerden olduğu için mera tespitine konu edilmemesini istemiştir. Bu yazışmalar devam ederken BursaOrman Kadastro Mülkiyet Şube Müdürlüğü, Doğanköy ve Gökçe Tepe civarındaki 409 bin metrekarelik bölümünü TMMOB Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'ne özel ağaçlandırma tesisi suretiyle orman olarak kullanılmak üzere 49 yıllığına özel ağaçlandırma alanı olarak tahsis etmiştir. 21 sayılı parsele Orman Genel Müdürlüğütarafından 16.07.2013 tarihinde, Doğanköy Tüzel Kişiliği ve Maliye hazinesine karşı Bursa 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Tapu İptali ve Tescil Davası açılmıştır" dedi.

Dava devam ederken Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Doğanköy'deki 2 pafta, 21 parsel sayılı taşınmazın 830 bin 813 metrekarelik bölümünün entegre sağlık tesisi yapılması amacıyla Sağlık Bakanlığı'na 24 ay süreli bedelsiz ön izin verildiğini vurgulayan Aydın, "Bursa 1. İdare Mahkemesi, mülkiyet konusundaki uyuşmazlıktan kaynaklanan ve Bursa 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan dava sebebiyle taşınmaza ön izin verilmesine olanak sağlanmasını hukuka aykırı bulmuştur. Bu iptal kararı üzerine Orman Genel Müdürlüğü Danıştay 8. Dairesine temyiz istemi ve yürütmenin durdurulması isteminde bulundu ancak yürütmenin durdurulması istemi reddedildi" ifadelerini kullandı.

'RET KARARI GÖRMEZDEN GELİNDİ'
İptal kararı ve Danıştay'ın yürütmenin durdurulması isteminin ret kararına rağmen bu kararların görmezden gelindiğini belirten Aydın, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca Sağlık Bakanlığı'na ikinci kez ön izin verilerek plan değişikliğinin yeniden onaylanması, hukukun yok sayılması anlamına gelmektedir. Ortada yargı kararları varken ihtilaflı bir araziye hastane temeli atılması sadece seçim öncesi bir yatırım bir şovdur. Buraya hastane yapılamayacaktır, Bursa Tabip Odası ve ilgili Akademik Odalar olarak konunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

ŞİRKETİ DEVLET ZENGİN EDİYOR
Devletin şehir hastanesi yapan şirkete araziyi ücretsiz olarak verdiğini söyleyen Aydın, "Devlet, 'hazine arazisine hastane inşa ediyor, sağlık hizmeti sunuyor' diye şirkete 25 yıl boyunca kira ödemeyi taahhüt ediyor. Şirket hastaneyi 500 milyona mal ediyor. Devlet, şirkete yıllık 150 milyon kira ödüyor. Şirket devletten aldığı kira ile 3-4 yılda maliyeti çıkarıyor ama devletten 25 yıl kira almaya devam ediyor. İhaleler klasik ihale yöntemlerinden farklı. Şirket finansman için yurtdışından kredi buluyor, hazine bu krediye garantör oluyor. Yani şirket kredi borcunu ödemezse devlet ben öderim diyor" dedi.