'Bunun adı diktatörlük'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Onların tasarladığı modele göre, Cumhurbaşkanı, başkanlık kararnameleri ile ülkeyi yönetecek. Bu hiçbir başkanlık sisteminde yoktur. 1982 Anayasası'ndaki cumhurbaşkanlığı Kenan Evren'e özeldi, şimdi Erdoğan, kendisine özel bir cumhurbaşkanlığı istiyor. Bunun adı diktatörlük" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın, başkanlık sistemi üzerinde çalışma yürüttüklerini söylemesinin ardından CHP'li Hamzaçebi, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hamzaçebi öneriyi "diktatörlük" olarak değerlendirirken, şu ifadeleri kullandı:

"Hemen Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Sayın Beşir Atalay da 'başkanlık sistemi seçim beyannamemizin özünü oluşturacaktır' diyor. Sayın Davutoğlu'na sormak lazım; saray diyor ki 'biz 2015'teki seçimi başkanlık sistemi seçimi olarak alıyoruz.' Recep Tayyip Erdoğan, tarafsızlığını bir kenara atarak meydan meydan dolaşıp başkanlık sistemine oy isteyecek, hemen Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü de 'evet başkanlık sistemi bizim seçim beyannamemizin özünü oluşturacaktır' diyor. Sayın Davutoğlu, siz meydanlarda ne için oy isteyeceksiniz? Herhalde kendinize oy istemeyeceksiniz. Sayın Erdoğan'ın başkanlık sistemi için oy isteyeceksiniz. Bu açıklamayla Sayın Davutoğlu'nun kukla olduğu ortaya çıkmıştır. İstenilen başkanlık sistemi şu: Sayın Burhan Kuzu, Amerika'daki başkanlık sistemini örnek almayacakları konusunda güzel bir cümle söylemişti: 'Zavallı Obama...' Başkanlık sisteminin en iyi uygulandığı yer ABD'dir. Ama Obama'nın yetkileri bizimkini kesmiyor. Obama'nın kongreyi feshetme yetkisi yoktur, ama Erdoğan TBMM'yi feshetme yetkisini istiyor. Erdoğan'a mahsus, Türkiye'yi diktatörlüğe taşıyacak bir model bu. Onların tasarladığı modele göre, Cumhurbaşkanı, başkanlık kararnameleri ile ülkeyi yönetecek. Bu hiçbir başkanlık sisteminde yoktur. 1982 Anayasası'ndaki cumhurbaşkanlığı Kenan Evren'e özeldi, şimdi Erdoğan, kendisine özel bir cumhurbaşkanlığı istiyor. Bunun adı diktatörlük."