Bülent Arınç'tan Erdoğan'a: 'Yeni Türkiye' ifadesinin patenti benim

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarında sıkça kullandığı 'Yeni Türkiye' kelimesinin patentinin kendisine ait olduğunu söyledi.

DHA

Bursa’da İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği’nin (Ay-Bir) Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği ’Yeni Türkiye’nin Tarihi Kökleri’ konferansında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

YENİ ANAYASA KISA VE AZ MADDELİ OLACAK
Yeni anayasanın 2015 seçimlerinden sonra yapılacağını söyleyen Bülent Arınç, "Bu yeni anayasa kısa olacak, az maddeli olacak. Ansiklopedi gibi olmayacak. Yemek nasıl pişirilir tarif etmeyecek. Temel hakları esas alacak. Yasama, yürütme, yargıya ait de bir sistem ortaya koyacak. Bu parlamenter demokratik bir sistem mi, başkanlık mı, yarı başkanlık mı onu da yeni anaysa içine monte edeceğiz. Parlamento kabul eder, halkımızın önüne gider, oda kabul ederse yeni anayasamız yürürlüğe girecek. Yeni anayasayı yapmak zorundayız. Bu bütün siyasi partilerin ve parlamentonun namus meselesidir. Madem ki darbe dönemleri geride kaldı, darbe anayasalarından da kurtulmamız lazım. Bu ülke anayasasını 1920, 1921’de yaptı, ama 1960 ve 1980 anayasaları askeri darbeler sonucunda yapıldı. Bu bir dayatmaydı. Şimdi yine parlamento ve halk referandumuyla bu işi bitireceğiz" ifadelerini kullandı.

'YENİ TÜRKİYE İFADESİNİN PATENTİ BENİM'
’Yeni Türkiye’ kelimesinin son günlerde çokça kullanıldığına dikkat çeken Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarında 'Yeni Türkiye' kelimesini daha çok kullandığını söyledi. Bu kelimenin artık literatüre yerleştiğini söyleyen Arınç, "Bu birkaç yıldan beri mi konuşuluyor derseniz? Hayır. Bunun patenti bana ait. Ben ilk defa 2004 yılında TBMM’de yaptığım bir konuşmada her paragrafta yeni Türkiye’yi anlatmışım. O zaman bana kuşku ile bakmışlar. Bazı siyasetçilerde laf atmış ‘Eski Türkiye kötü, yenisini mi kuracaksın. Cumhuriyeti ret mi ediyorsunuz’ diye sorular sorulmuş bana. Bir kısım insanlarda bu yeni Türkiye’yi dikkatle takip etmeye başlamışlar. Yani ilk defa TBMM’de yeni Türkiye lafzının şahsen tarafımdan yapıldığını ben biliyordum" diye konuştu.