Bugünkü MGK’dan Suriye’ye müdahale kararı çıkabilir

Bugün yapılacak MGK toplantısından Suriye’ye kara kuvvetlerinin gönderilmesi ve Suriye içerisinde “güvenli bölge” oluşturulması kararının çıkabileceği iddia ediliyor. Bir diğer iddia, bugünkü toplantı sonrasında Necdet Özel'in istifasını sunması.

Haber Merkezi

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bugün “Kaçak Saray”da Cumuhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor. Bugünkü toplantının ana gündem maddesinin Suriye sınırındaki gelişmeler olması bekleniyor.

Hükümetin TSK’ya Kobani’nin batısında yer alan Cerablus’ta “güvenli bölge oluşturulması” için hazırlık ve plan yapma talimatı verdiği geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı.

Hürriyet Daily News, ismini açıklamadığı bir kaynaktan, Suriye’ye yönelik müdahalenin Suriye toprakları içerisindeki IŞİD mevzilerine mukabele amaçlı olmayan uzun menzilli top atışları ve hava saldırıları başlatılmasını ve Suriye içerisine gönderilecek kara birlikleri eliyle “güvenli bölge” oluşturulmasını kapsayabileceğini yazdı.

ÖZEL İSTİFASINI SUNAR MI?

Hükümetin “güvenli bölge” için hazırlık ve plan yapılması talimatını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in uluslararası hukuka dayanan ve siyasi gerekçelerin yanı sıra Esad yönetiminin böyle bir adıma vereceği yanıtın belirsizliği nedeniyle ertelediği iddia ediliyor.

Bir başka iddiaya göreyse, Cerablus’a girilerek 90 kilometrelik bir güvenlik hattı oluşturulması kararının seçimden önce gündeme gelmesi üzerine Necdet Özel sağlık sorunlarını bahane ederek rapor aldı. Aynı talimatın seçim sonrasında da gündeme gelmesi üzerine Özel’in istifa kozunu oynayabileceği öne sürülüyor.