Bu soruşturma başlıkları üniversiteden: Gezi eylemi, mail atmak, dart oynamak...

İTÜ'de Rektör Mehmet Karaca'nın göreve geldiği günden bugüne “Gezi eylemlerine katılmak”, “mail atmak”, “afiş asmak”,“kantin boykotu yapmak”, “ücretsiz çay dağıtmak”, “usulsüz kontenjanı protesto etmek”, “dart oynamak”, “fidan dikmek”,“okulun huzurunu bozmak”, “iş bırakma eylemi yapmak”, "bir şeyler asmak", “mizahi yazılar” gibi sebeplerle en az 218 soruşturma açtı.

Haber Merkezi

İTÜ'de Mehmet Karaca göreve geldiğinden bu yana en az 218 adet disiplin soruşturması açıldı. Bu soruşturmalar sonucu bir öğrenciye 2 yarıyıl uzaklaştırma, 5 kişiye bir yarıyıl uzaklaştırma, bir kişiye bir ay uzaklaştırma, 4 kişiye bir hafta uzaklaştırma cezası verildi. Geri kalan 207 soruşturmanın sonucunun en az 122’si uyarı ve kınama cezası ile sonuçlandı.

Soruşturma nedenleri: “Gezi eylemlerine katılmak”, “mail atmak”, “afiş asmak”, “kantin boykotu yapmak”, “ücretsiz çay dağıtmak”, “usulsüz kontenjanı protesto etmek”, “dart oynamak”, “fidan dikmek”, “okulun huzurunu bozmak”, “iş bırakma eylemi yapmak”, "bir şeyler asmak", “mizahi yazılar”

İTÜ Meclisi, Rektör Karaca'nın açtığı soruşturmaları ve Karaca'nın hukuksuz uygulamalarını içeren kapsamlı bir dosya hazırlarken, o dosyada yer alan bazı soruşturma başlıkları şöyle:

REKTÖRLÜK İŞGALİ (MART 2013)

İTÜ’de işten atılan arkadaşlarının görevlerine iade edilmesini isteyen araştırma görevlileri, öğrenciler ve akademisyenler rektörlük binasını işgal etti. Eyleme katılan yaklaşık 60 kişinin evine “uyarı” (tehdit) mektubu gönderildi.

GDO’LU PİRİNÇ (MAYIS 2013)

GDO’lu pirinç araştırması yapan ve raporda olumsuz görüş yazan 1 öğretim görevlisi açığa alındı. İTÜ Rektörlüğü çalışmadan çekildiklerini ilan etti.

GEZİ’DE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN FİDAN DİKİMİ (KASIM 2013)

Gezi’de hayatını kaybedenler için İTÜ öğrencileri tarafından dikilen fidanların sökülmesi sonucu rektörle görüşmek isteyen 7 kişiye 4 saat içinde soruşturma açıldı. Soruşturmada ilginç yanı ise İTÜ’nün resmi internet sitesinden olayın 3 saat sonrasında soruşturma açılacağı ilan edildi. Soruşturmayı protesto etmek için yemekhanede üzerinde Tayyip Erdoğan, Egemen Bağış ve Mehmet Karaca’nın fotoğrafının bulunduğu dartla oyun oynayanlara da soruşturma açıldı.

GEZİ EYLEMLERİNE KATILMAK (ARALIK 2013)

Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle 1 öğrenciye soruşturma açıldı. Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesi ile evine baskın yapılarak gözaltına alınan Uğur Cucu hakkında İTÜ yönetimi de soruşturma açtı.

KANTİN BOYKOTU (ARALIK 2013)

Mehmet Karaca göreve gelmeden önce kantinlerle ilgili senato karar almış ve özel şirketlerce işletilmesini durdurmuştu. İTÜ kantinleri İTÜ’lülerin yıllarca verdiği mücadele sonucu kar etmeden okul yönetimince işletilecekti, bu da resmi olarak karara bağlanmıştı. Karaca rektör olarak atanır atanmaz kararı iptal etti ve gizli bir ihaleyle kantinlerin işletmesini eski AKP milletvekili Yüksel Çavuşoğlu’nun oğluna ait MAİN Gıda adlı firmaya verdi. Kantinlerin yükselen fiyatları ve niteliksizliği giderek tepki çekti. Vadi Yurdu ile Maçka YDY’de başlayan alternatif kantinlerle kantin boykotları yapıldı. Boykot yapan ve alternatif kantin kuran 8 kişi hakkında “okulda izinsiz yiyecek ve içecek satmak” gerekçesi ile soruşturma açıldı. Bir tanesi uyarı cezasıyla sonuçlandı ve öğrenci soruşturma komisyonunca tehdit edildi.

KADIN EYLEMİNE KATILMAK (2013)

Bir öğrenciye üniversite dışındaki kadın eylemine katıldığı için soruşturma açıldı.

YOLSUZLUĞU AÇIKLAMAK (ARALIK 2013)

Üniversiteliler 4 Aralık’ta rektörün servislerle ilgili yaptığı büyük yolsuzluğu yemekhanede açıkladı. Yolsuzluğun açıklanmasına dakikalar kala öğrencilere özel güvenlik şiddetli bir şekilde saldırdı. Yemekhanedeki tepkilerin ardından güvenlik çıkmak zorunda kaldı ve yolsuzluk açıklandı. Üniversite yönetimi bu kez “yemekhaneye resim asmak” gerekçesiyle 3 öğrenciye soruşturma açtı. Ayrıca 3 öğrenciye de güvenliği darp etmekten soruşturma açıldı.

AK GENÇLİĞİN AFİŞ SÖKMESİ

AKP gençliği üyeleri, Maslak Kampüsü yemekhanesinin boş olduğu saatlerde kulüplerin, Kolektif’in afişlerine saldırmaya, sökmeye başladı. Olaya tepki gösteren üniversitelilere soruşturma açıldı. Dört öğrenci soruşturmaya maruz kalırken olay yerinde olmayan bir AKP’li de darp raporu alarak üniversitelilerden şikâyetçi oldu.

MİZAHİ YAZILARA SORUŞTURMA

ODTÜ’ye destek fidanlarının sökülmesine tepki olarak üniversiteliler okul çevresine mizahi yazılar yazdı. Üniversite yönetimi 4 üniversiteliye daha soruşturma açtı. 

DART OYNAMAK SUÇ (OCAK 2014)

“Dart oynadıkları” gerekçesi ile 10 kişiye soruşturma açıldı. Bir öğrenciye bir hafta uzaklaştırma cezası verildi.

NEWROZ KUTLAMASINA POLİS SALDIRDI (MART 2014)

Newroz kutlamaları sonrasında okula çevik kuvvet ve TOMA sokan rektör 46 öğrenciye soruşturma açtı. Bir kişiye iki yarıyıl uzaklaştırma, bir kişiye bir yarıyıl uzaklaştırma, bir kişiye bir hafta uzaklaştırma, 18 kişiye kınama ve 25 kişiye uyarı cezası verildi.

USULSÜZ KONTENJAN AÇANA DEĞİL PROTESTO EDENE CEZA (EYLÜL 2014)

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun kızının usülsüz bir biçimde İTÜ’ye alınmasını protesto eden ve İTÜ Merkezi Derslik Binası’nda Enver Aysever, Ahmet Şık’ın katılımı ile yapılan etkinlik nedeniyle 15 öğrenciye ve 2 asistana soruşturma açıldı. Bir kişiye bir ay uzaklaştırma, bir kişiye bir hafta uzaklaştırma, 9 kişiye kınama ve 6 kişiye uyarı cezası verildi.

İTÜ’DE REKTÖR DESTEKLİ FAŞİST SALDIRI (OCAK 2015)

İTÜ’de bildiri dağıtma bahanesi ile gelen ve çoğunluğu Sarıyer Ülkü Ocakları’ndan gelen faşist grup yemekhanede öğrencilere saldırdı. İki öğrencinin kafasından yaralandığı bu saldırıyı bahane eden İTÜ Rektörlüğü saldırıya uğrayan 28 öğrenciye soruşturma açtı. Saldıran faşistlerden 3 kişiye ise göstermelik olarak soruşturma açıldı. Soruşturma daha gerçekleşmedi.

AFİŞ ASMAK OKULDAN UZAKLAŞTIRMA SEBEBİ (OCAK 2015)

Afiş astıkları ve masa açtıkları gerekçesiyle güvenliklerin saldırdığı 7 kişiye soruşturma açıldı. 4 öğrenciye birer dönem uzaklaştırma cezası verilirken; 3 kişiye de uyarı cezası verildi.

Daha önce de afiş astığı gerekçesi ile 2013’te bir öğrenciye soruşturma açılmış ve 1 hafta uzaklaştırma cezası verilmişti.

ASİSTANLARA AÇILAN SORUŞTURMALAR (AFİŞ ASMAK, MAİL ATMAK, HUZURU BOZMAK)

Mimarlık Fakültesi’nde afiş astığı gerekçesi ile şimdiye kadar 2 asistana soruşturma açıldı. Dekan Sinan Mert Şener bizzat kendi koridorlarda gezerek afiş asanların fotoğrafını çekti ve soruşturmada kullandı.
Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde bir araştırma görevlisine okulun “huzurunu bozmak”tan disiplin soruşturması açıldı.
''Mail atarak'' fakülte asistanlarını provoke ettiği gerekçesi ile bir asistana soruşturma açıldı.
Asistanların iş bırakma eyleminden en az 13 asistana soruşturma açıldı.