'Brunson bırakıldı, Tüpraş ABD ile anlaştı'

ABD’nin İran’dan petrol alımına yaptırım getireceği 4 Kasım öncesinde Tüpraş’ın ABD ile muafiyet için pazarlık yaptığı ortaya çıktı. Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet bugünkü yazısında konuyla ilgili bir kaynağının Tüpraş’a İran yaptırımları için ‘o iş çözüldü, sorun çıkmaz’ dediğini yazdı.

Haber Merkezi

Koç Holding’e ait Tüpraş’ın 4 Kasım’da başlayacak İran’a yaptırımlar öncesinde ABD’li yetkililerle muafiyet görüşmeleri yaptığı ortaya çıktı.

Reuters’ın haberine göre Türkiye’nin en büyük petrol rafinerisi Tüpraş, İran’dan petrol alan ülke ve şirketlere 4 Kasım’da başlayacak yaptırımlardan muafiyet talebiyle ABD’li yetkililerle müzakere halinde. Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet’in iddiasına göre ise “O iş çözüldü”. Acet bugünkü yazısında konuyla ilgili bir kaynağının kendisine şöyle dediğini aktardı: “Türkiye 4 Kasım’da başlayacak petrol ambargosundan etkilenmeyecek. İran petrolü meselesi en çok Koç Grubu ve Tüpraş’ı ilgilendiriyordu. Çünkü bu petrole en fazla bu şirketin ihtiyacı var. Onlar da ABD ile görüşerek bu sorunu halletti.”

ABD, Mayıs ayında İran’la nükleer anlaşmadan çıkmasının ardından İran’dan petrol satın alan ülke ve şirketlere de yeni yaptırımlar getireceğini açıklamıştı. Yeni yaptırımların 4 Kasım’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Reuters’ın haberine göre ABD İran petrolüne bağımlı bazı “müttefiklerine” istisnalar getirmeyi düşünüyor. Bunlardan biri de Rahip Brunson’un serbest bırakılmasının ardından ilişkilerin yeniden canlandığı Türkiye. Türkiye, ABD yaptırımlarını gözönünde bulundurarak İran’dan satın alımlarını halihazırda azaltmıştı ancak Kasım’dan sonra da “belirli bir düzeyde” İran petrolü satın almaya devam edecek. Reuters’ın ismini vermediği bir kaynağına göre, Türkiye daha önceki yaptırımlarda olduğu gibi İran’dan petrol alımını ayda 3-4 kargo ile sınırlı tutmayı öneriyor.

Konuyla ilgili Tüpraş’tan ya da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan henüz bir açıklama yapılmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise, İran’dan ithalatlarını azaltan ülkelerle “vaka bazında” çalışmaya hazır olduklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İran özel temsilcisi Brian Hook Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaptırımların hafifletilmesini isteyen ülkelerin “özgün durumlarını” izah etmeleri gerektiğini söylemişti.

Bu konuda özel görüşmeler yapıldığını dile getiren Hook, bakanlığının “ulusal güvenlik hedeflerinde ilerlerken müttefiklerinin ve ortaklarının ihtiyaçlarını da karşılamaya çalıştığı”nı kaydetmişti.

Türkiye’nin 2017 yılındaki toplam 26 milyon tonluk ham petrol ithalatında 11,5 milyon tonla İran birinci sırada yer aldı. İran’dan sonra ikinci büyük ithalat Irak’tan gerçekleştirilirken üçüncü sırada Rusya yer aldı.