'Brunson, 12 Ekim'de tahliye edilebilir'

ABD ile krize neden olan rahip Brunson'un ev hapsinin 12 Ekim'deki duruşmada son bulabileceği ileri sürüldü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, ABD'li rahip Andrew Brunson'un, 12 Ekim'deki duruşmada tahliye edilebileceğini söyledi. 12 Ekim'de görülecek dava öncesi, iddianame savcısının görev yeri değiştirilmiş, bu karar Brunson'un avukatı tarafından…

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, İzmir'de adli kontrolle ev hapsinde tutulan ABD'li rahip Andrew Brunson'a ilişkin açıklamada bulundu.

Erkek, Brunson'un 12 Ekim'deki duruşmada tahliye edilebileceğini söyledi.

"Brunson olayı tam bir trajedidir. Hukuk olmadığı için Türkiye artık güvenli bir liman değil. Çok ciddi sermaye çıkışı var Türkiye'den ve artık sermaye gelmiyor" diyen Erkek, "Biz yatırım yapan, istihdam üreten, yüksek teknolojiyle katma değer üreten sermaye istiyoruz, ama artık gelmiyor. Çünkü güvenli bir liman değil, hukuk yok. Merkel istediği için bazı Alman vatandaşlar apar topar tahliye ediliyor. Bunlar ne için tutuklandı, tutuklamalar haksız mıydı? Haksız değilse neden yargı talimat ile hareket ediyor? Macron istediği için Fransız vatandaşlar tahliye ediliyor. Haklı olarak bunları gören Trump da kendi vatandaşlarının tahliye edilmesini istiyor. Böyle bir tablo maalesef çok acı. Yanılmıyorsam Ekim ayında duruşması, 12 Ekim diye biliyorum. 12 Ekim'de evet, tahliye edilebilir" ifadelerini kullandı.

KRİTİK SAVCI DEĞİŞİKLİĞİ

AKP'nin tahliye edilen Yunan askerlerindeki gibi duruşma gününde "sürpriz" bir tahliye kararına neden olabileceği daha önce de gündeme gelirken, FOX TV Ana Haber spikeri Fatih Portakal da Brunson'un 12 Ekim'deki duruşmada tahliye edilebileceğini ileri sürmüştü.

Öte yandan 5 Eylül tarihinde İzmir Adliyesi’nde ABD’li rahip Andrew Brunson soruşturmasını yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın da aralarında yer aldığı 6 savcının görev yeri değiştirilmiş, 5 yeni isim de büroya katılmıştı.

Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, iddianame savcısının görev yerinin değişmesiyle ilgili olarak, "Savcı değişikliği davaya bakış açısının da değiştiği anlamına geliyor" demişti.

Halavurt, soruşturma savcısının davanın gidişatını "olumsuz anlamda yönlendirmeye çalıştığını" ileri sürmüştü.