Brezilya'dan getirilen hayvanlar 22 gün sonra İskenderun'da tahliye ediliyor

Brezilya'dan yola çıkan ve 22 gün önce geldiği İzmir Limanı'na prosedürler tamamlanmadığı için alınmayan canlı hayvan taşıyan geminin tahliyesine bu sabah İskenderun'da başlandı. Gemideki 15 hayvanın hastalıktan öldüğü ileri sürülmüştü.

Haber Merkezi

Brezilya’dan canlı sığır taşıyan Julia AK isimli gemi haftalarca İzmir’de bekletildikten sonra geldiği İskenderun Limanı’nda bugün tahliye işlemlerine başladı. Gemideki 15 sığırın hastalıktan öldüğü belirtilmişti.

İzmir'e 22 gün önce getirdiği 5 bin 391 angus cinsi sığırı, prosedürler tamamlanmadığı gerekçesiyle indiremeden Alsancak Limanı'ndan ayrılan ve ardından geldiği İskenderun Limanı'na demirleyen “Julia AK” adlı gemideki hayvanların tahliye işlemine başlandı.

Brezilya'dan yola çıkan ve çeşitli ülkelerden ithal edilen 5 bin 391 angus cinsi sığır taşıyan Julia AK isimli gemi, 2 Ekim'de İzmir Alsancak Limanı'na yanaştı. Gemide, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Güney Amerika ülkelerinden ithal edilen angusların bulunduğu belirtildi.

Sığırlar iki hafta boyunca Alsancak Limanı'ndaki gemide bekletildi. Liman yetkililerinin yasal prosedürlerin tamamlanamadığını bildirdiği gemi, İskenderun'a doğru yola çıktı.

Julia AK isimli gemi İskenderun Limanı açıklarına gelerek, körfezin Konacık Balıkçı Barınağı açıklarına iki gün önce demirledi. DHA'nın haberine göre, angusların sağlık açısından kontrollerinin yapıldığı, herhangi bir sorun görülmediği belirlendi.

Prosedürlerin tamamlanmasının ardından bugün sabaha karşı İskenderun Limak Port Limanı'na yanaşan gemideki angusların tahliyesine başlandı. Angusların yüklendikleri araçlarla farklı bölgelere gönderildiği öğrenildi.

ÇEVRECİLERDEN PROTESTO

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Arsuz İlçe Belediye Başkanı Nazım Culha ve dernek üyeleri dün liman kapısını önünde açıklama yaparak geminin limana alınmamasını istemişti.

Bakanlık yetkililerinin konuya ilgili inceleme yaptığını belirten Nermin Yıldırım Kara, “İnsan ve çevre hayatı her şeyin üzerindedir. Bu geminin geri gönderilmesini istiyoruz” demişti. AKP Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel de konuyla ilgili bakanlıkla yaptığı görüşmeler sonucunda, geminin İskenderun Körfezi’ne alınmayacağını ve hayvanların İskenderun Limanı’ndan tahliye edilmeyeceğini söylemişti.