Böyle dava ancak AKP Türkiyesi'nde olur: Heykeltıraşa 'mekap' davası

Heykeltıraş İsmail Doğan'ın atölyesi 5 ay önce 'ihbar üzerine' basıldı. Sonrasında yaşananlar ise AKP Türkiyesi'nden ilginç bir dava örneği olarak kayıtlara geçti.

Dersim'de bir heykeltıraşın atölyesinin basılması sonrası yaşananlar bu kadar da olmaz dedirtti. Baskında "bir kadın heykeli ile heykel yapımında kullanılan malzemeler ele geçiren" savcıya göre bu bir PKK'linin heykeliydi, çünkü "üzerinde mekap tarzı ayakkabı" vardı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberi göre, heykeltıraş İsmail Doğan, 1996 yılında Dersim’deki intihar eyleminde ölen Zeynep Kınacı adlı PKK’linin heykelini yaptığı iddiasıyla “silahlı örgüt üyeliği”nden yargılanıyor. Sanatçı Doğan, Tunceli’yi simgeleyen “semah dönen kadın” heykeli tasarladığını söylese de, hakkında hazırlanan iddianamede, “heykelin üzerinde çok cepli yelek, mekap tarzı ayakkabı ve katlamalı kollu gömlek bulunduğu” belirtilerek, bunun PKK üyelerini çağrıştırdığı savunuluyor. Beş aydır tutuklu bulunan Doğan, 25 Şubat’ta adli kontrol uygulamasıyla tahliye edildi. Mahkeme, heykele ilişkin bilirkişi raporu hazırlamaları için iki heykeltıraş ve bir fotoğrafçı atadı.