Birleşik Haziran Hareketi İstanbul'da binlerle buluştu

Birleşik Haziran Hareketi'nin İstanbul buluşmasında binler Bostancı Gösteri Merkezi'nde buluştu.

"Eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, kamucu, dayanışmacı, laik, bağımsız, toplumcu bir cumhuriyet ve ülke için; gericiliğe, faşizme, emperyalizme, piyasacı yağma düzenine ve bunları temsil eden AKP rejimine karşı birlikte yola çıkıyoruz" diyen Birleşik Haziran Hareketi İstanbul buluşması Bostancı Gösteri Merkezi'nde başladı.

Barış Atay ve Ece Zereycan sahneye çıkmasıyla etkinlik başladı.

Barış  Atay ve Ece Zereycan salonu mücadele uğruna hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşuna çağırdı. 

Barış Atay ve Ece Zereycan beraber yaptıkları açılış konuşmasından sonra sözü Birleşik Haziran Hareketi adına Avukat Can Atalay'a bıraktı. Türkiye'de sosyalizm mücadelesi verirken hayatını kaybedenlerin  isimlerini  tek tek sayan Atalay, "ya kazanacağız, ya kazanacağız. Başka çıkış yolu yoktur" dedi.

Önümüzdeki dönemde AKP'nin girdiği darboğazdan kentsel ve doğal varlıkların yağmalayarak çıkmaya çalışacağını vurgulayan Can Atalay, "ama kent mücadelesini sınıf mücadelesinden ayırmamak gerekir. Bunlar bir bütündür"dedi.

Kendilerini AKP'ye kafayı takmakla eleştirenlere de yanıt veren Atalay, "hiç şüpheniz olmasın. Biz AKP'ye kafayı taktık. Ama sadece kafayı takmadık. AKP iktidarını alaşağı etmek boynumuzun borcudur" diye konuştu.

Kızılca Kıyamet Sokak Tiyatrosu'nun madenci ölümlerini konu alan oyunu büyük beğeni topladı.

Tiyatro gösterisinden sonra Emekli bir işçi yaptığı konusmada, "biz çok şey istemiyoruz. Sadece gündüzlerinde somurulmeyen gecelerinde  aç yatılmayan bir dünya istiyoruz" dedi.

Melez müzik grubu sahnede hazırlık yaparken kürsüye Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde işten atılınca direnişe geçen işçiler çıktı. Hastane önünde çadır kurup direnişe başlayanlar adına konuşma yapan bir işçi, "Çadırımıza saray ismini koyduk ama bizim saray halkın sarayı" dedi. İşçilerin ardından Melez sahne aldı.

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan da salondaydı. Kısa bir konusma yapan Sami Elvan, Berkin Elvan'ın katledilmesiyle ilgili  "emri ben verdim" diyen Cumhurbaşkanı Erdogan'a "işte bu yüzden asıl katil sensin" dedi. Baba Elvan, Haziran'da hayatını kaybeden gençlerin davalarının duruşma tarihlerini hatırlatarak, "destek büyümeli" çağrısı yaptı. Elvan ailesi "Berkin Elvan, on beşinde bir fidan" sloganlarıyla ve alkışlarla sahneden indi.

Daha sonra Nejat Yavaşoğulları şarkılarını seslendirmek için sahneye çıktı.