Binlerce kişi 'Marmara'yı savunmak' için Kadıköy'de buluştu

Kentlerin ve doğanın yağmalanmasına karşı "Marmara'yı savun" sloganıyla bir araya gelen binlerce yurttaş AKP'nin yağma politikalarına karşı "rantınız batsın" dedi.

Serdar Nazım Yüce

AKP’nin talan politikalarına karşı doğayı ve kentlerini savunan binlerce yurttaş Kadıköy’de buluştu. İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması'nın çağrısıyla Bahariye Caddesi'ndeki Süreyya Operası önünde toplandıktan sonra sloganlarla yürüyüşe geçen eylemcilerin Kadıköy Rıhtım Caddesi'ne geçişine izin verilmeyince miting Boğa Heykeli'nin etrafında yapıldı. Mitinge, Marmara bölgesinde mücadeleye devam edenlerin yanısıra Karadeniz'de ve Ege'de doğa direnişlerini sürdüren yurttaşlar da destek verdi. 

Alana varılmasıyla birlikte miting tertip komitesi adına basın açıklamasını Mimar Mücella Yapıcı okudu. Yapıcı, "Biliyoruz yaşamın karşısında ağacı kesen de plazalarda ölümüne çalıştıran da sermaye. Çarpık sanayileşmenin çöplüğü Marmara ikinci kez yıkıma sürükleniyor. Sadece bura değil, ülkenin her yeri göz kırpmadan feda ediliyor. İşte biz burada bir aradayız, ürettiklerimizle adaletimizle yok ettiklerinize karşı var ettiklerimizle yine meydandayız. Sadece burası değil ülkenin her yeri göz kırpmadan feda ediliyor. İşte yine burada biraradayız" dedi. Prof. Dr. Beyza Üstün ise yaptığı konuşmada, "Önce sularımızı tutukladılar, sermaye birikimine soktular. Bizim de onlarla derdimiz var, sularımızı bırakmayacağız. Ahmetler köyünden Fındıklı’ya, Artvin’e mücadeleyi ördük. Yetmedi meralara ormanlara girdiler. Yetmedi madenlerde altın, bakır, nikel; Turgutlu’dan Kazdağları’na kadar sıraya girdiler. Krizden başka türlü çıkamıyorlar. Bu yüzden korkuyorlar bizden" ifadelerini kullandı.

Mücella Yapıcı ve Beyza Üstün'ün ardından mitinge destek veren doğa platformları adına da konuşmalar yapıldı. 

Katılımcılar ses aracının üzerinden yapılan konuşmaların ardından "hırsız-katil AKP", "sermaye elini kentlerimden çek"sloganlarıyla Yoğurtçu Parkı'na bir yürüyüş yaparak, mitingi burada sonlandırdı.