Bin 100 metrelik tünelin fanları ve acil durum telefonları söküldü!

Bartın ile Amasra İlçesi arasında yapımı tamamlanan geçen 25 Aralık'ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın açılışını yaptığı Amasra Tüneli'nde havalandırmayı sağlayan jetfanları ile acil yardım telefonları, Sinop'ta yapımı devam eden tünel için alındığı ve açılış için geçici getirilip takıldığı gerekçesiyle söküldü.

DHA

Toplam 1100 metre uzunluğunda, çift yönlü yapılan Amasra Tüneli'nin açılmasından kısa bir süre sonra, tünelin havalandırma, acil haberleşme ve aydınlatma işlerini üstlenen taşeron firma, tünel içindeki 8 jetfan ile acil yardım telefonlarını söktü. Jetfan ile telefonların, Sinop'da yapımı tamamlanan tünele takıldığı belirtildi. Taşeron firma, tünelin Bartın girişinde yolun iki tarafında bulanan aydınlatma direklerini de fazla olduğu gerekçesiyle söktü. Toplam 50 direkten 30'unun söküldüğü belirtildi.

"GEÇİCİ HABERLEŞME VE HAVALANDIRMA İLE AÇTIK"
Taşeron firmanın saha sorumlusu Bahatttin Aslan, tünele takılan jetfanlar ve acil yardım telefonlarının Sinop'tan açılış için getirildiğini söyledi. Amasra Tüneli'ni yapan müteahhit firmanın Sinop'ta da devam eden tünel inşaatı olduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu: "Biz Sinop'ta da o firmanın işini yapıyoruz. Orası için sipariş ettiğimiz jetfanlar gelmişti. Buranın da açılış mevzusu vardı. Jetfanlar yurtdışından geldiğinden uzun süreceği için 'Sinop'tan jetfanları getirelim takalım' dedik. Ancak buranın fanları hala gelmedi. Sinop'taki tünel de bitince buradakileri söktük tekrar Sinop'a gönderdik. Olay bu. Bu tamamlanmış, bitmiş bir proje değil. Acil yardım telefonlarını da biz koyduk. Bize 'Açın' dediler. Geçici havalandırma, haberleşme ile açtık."

Bahattin Arslan, aydınlatma direklerinin kaldırılmasıyla ilgili ise, "Karayolları bize, 'Burası trafiğin çok yoğun olduğu bir bölge değil. Hat olarak bu kadar uzun yapmanıza gerek yok aydınlatmayı. Tünelin giriş ve çıkış ağızlarında aydınlatma olursa yeterlidir' dediler. Biz de 'tamam' dedik. Şimdi söküyoruz aydınlatma direklerini" diye konuştu.

"ŞARTNAME VE PROJEYE UYGUN DEĞİL"
Karayolları 156'ncı Bartın Şube Şefliği yetkilileri söz konusu jetfan ve acil yardım telefonlarının ihale şartnamesine uygun olmadığı için söküldüğünü bildirdi. Adının yazılmasını istemeyen bir yetkili ise"Sonuç olarak şartname ve projesine uygun olmayan ürünlerin takılması olayıdır. Sinop'tan ya da bir başka yerden gelmesi bizi ilgilendirmiyor. Burası için getirilmesi lazımdı. Bir başka yere gönderilen malzemeyi burası için getiremezsiniz. İhale Kanunu gereği bu uygun bir şey değil. Bunun şık olanı, sökümden sonra yerine hemen yenilerinin takılmasıydı. Bunu da düzeltiyorlar. Kısa zamanda projesine, şartnamesine uygun hazırlanan ürünler monte edilecek" dedi.

SÜRÜCÜLER TEPKİLİ
Tüneli kullanan sürücüler tünelde ışıklandırma ve havalandırmanın yetersiz olduğunu, tamamen bitmeden burasının açılmasının yanlış olduğunu, tünelde olası arıza halinde yetkililere nasıl ulaşılacağını sordu.