Bilkent'te Syriza söyleşisi

Bilkent'te Sol Gazetesi yazarı Aytek Soner Alpan'ın katılımı ile "Syriza ve Türkiye Genel Seçimleri" başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

BSP ve Bilkent Komünist Gençlik tarafından Sol Gazetesi yazarı Aytek Soner Alpan'ın katılımı ile "Syriza ve Türkiye Genel Seçimleri" başlığıyla bir söyleşi gerçekleştirildi.

Yunaninstan'ın genel iktisadi durumundan yola çıkarak şu anki krizin 1929 Buhranı'ndan daha derin olduğunu, finans sektöründen reel üretime kadar krizin yayıldığını ifade eden Alpan, buna neden olarak aşırı birikim problemi ve kar oranlarının düşmesinin engellenememesini gösterdi. Kapitalizmin siyasal egemenliğini, ideolojik hegemonyasını kurma sürecini de ele alan Alpan hegemonya kurma sürecinin 1970’lerde popülist politikalarla, 1980’lerde antikomünizmle gerçekleştiğini, 1990’larda Sovyetlerin çözülüşü ile birlikte "tarihin sonu geldi" tezlerinin ortaya atıldığını ve yerleşiklik kazandığını vurguladı. 2000'lere gelindiğinde özellikle 2007’de kapitalizmin ideolojik olarak kendini yenileyemediği ifade edildi.

Söyleşide Yunanistan’da krize giden sürecin önemli ayaklarından birinin tarımsal üretimdeki gerileyiş olduğu vurgulandı. Bunun karşılığında AB fonlarıyla çiftçilere üretimden bağımsız bir sübvansiyon politikası uygulanmasının ve buna bağlı olarak çiftçilerin üretim yapmayı tercih etmemesinin krizi derinleştirdiği ifade edildi. Protestoların ve genel grevlerin başlamasıyla devam eden süreci, sosyalist bir hareket olarak görülmesine karşın düzenle uyum içinde bir programla hareket eden PASOK iktidarının takip ettiği ifade edildi. PASOK’un eski bir siyasi aktör olmadığını, AB’ye ve NATO’ya karşı yola çıkarken zamanla AB’ye yakınlaştığını ifade eden Alpan, Syriza'nın 1974 PASOK’undan daha geri bir program ve söylemle iktidara geldiğini kaydetti. AB ve NATO karşıtı bir programla hareket etmeyen Syriza iktidarının 87. gününde verdiği sözlerin tamamen karşısında siyaset yaptığını vurgulayan Alpan, özelleştirmelerin yeniden başlatılmasından, ABD ve İsrail ile yapılan askeri tatbikatlara kadar Syriza’ya dair umutların bitmiş olduğunu vurguladı.

Sunumun ardından soru cevap kısmına geçildi; sorular Türkiye soluna, genel seçimlere ve Komünist Parti'nin 550 kadın milletvekili adayıyla seçimlere girmesine dair oldu.