BHH AKP’ye karne verdi

Birleşik Haziran Hareketi üyeleri, bugün öğrencilere karnelerinin verilmesi dolayısıyla, AKP’nin karnesini İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletti. 11 Ocak eylemleriyle tüm Türkiye’de boykot çalışmasını başlatan BHH, yaptığı karne eylemiyle bir kez daha “laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız” dedi.

Serdar Nazım Yüce - soL

11 Ocak eylemleriyle “laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız” kampanyasını başlatan Birleşik Haziran Hareketi (BHH), bugün, Cağaloğlu Yokuşu’nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde karne eylemi yaptı. Bugün öğrencilerin yarıyıl karnelerini alması nedeniyle, “AKP’nin karnesini veriyoruz” diyen BHH üyeleri polisin önüne barikat kurduğu Milli Eğitim binasının önüne geldi. “gerici, faşist eğitime hayır”, “gerici, yobaz, halk düşmanı AKP” sloganlarının atıldığı ve “AKP eğitime zararlıdır”, “çocuklarımız ucuz iş gücü olmayacak” dövizlerinin taşındığı eylemde bir eğitimci ve bir veli de söz aldı. Konuşmalardan sonra basın açıklamasını okuyan lise öğrencisi Ersin Filiz, “eğitimimizi de, geleceğimizi de AKP’ye terk etmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

Eylemde konuşma yapan eğitimci Çağlar Yiğit AKP'nin eğitimdeki kuşatmasını, eğitimin adım adım gericileştirilmesi ve piyasaya açıklaması sürecini anlattı ve "AKP, iktidarı boyunca, eğitimi gericileştirmede çok yol aldı. Okulların birçoğunu imam hatipe çevirdi. din dersini anaokullarına kadar sokmaya çalıştı. Yine türbanı anaokullarına kadar indirdi. Şimdi de Milli Eğitim Şuraları yoluyal, karma eğitimi kaldırmaya çalışıyorlar. Bizim buradan ancak ve ancak mücadele çağrımız olabilir. Bu mücadele de bugün boykottur. Bundan sonraki süreçte de AKP'ye en büyük dersi boykotla vereceğiz" diye konuştu. 

Yiğit'ten sonra söz alan bir öğrenci velisiyse, "biz çocuklarımızı okula AKP dindar ve kindar bir nesil yetiştirsin diye göndermiyoruz. Biz çocuklarımızı laik ve bilimsel bir eğitim alsınlar diye gönderiyoruz. Devletin din dersi vermeye hakkı yoktur, devlet din dersi veremez. Biz din dersinin kaldırılmasını, çocuklarımıza laik bir eğitim verilmesini istiyoruz" dedi.

Konuşmalardan sonra Birleşik Haziran Hareketi adına basın açıklamasını okuyan lise öğrencisi Ersin Filiz ise, "AKP'ye verdiğimiz karne başarı ve başarısızlıklarla doludur" diyerek söze başladı. "AKP, tüm kamu kaynaklarını elde ettiği siyasi iktidar bir diktatörlüğe dönüştürmeye kullanmak konusunda çok ama çok başarılıdır. AKP, laik ve bilimsel bir eğitimin geride kalan son kırıntılarına dahi düşman bşr iktidar olmanın yanında, eşitsizliğin, gericiliğin, sömürünün devamı için eğitime ve gençliğe el atmak zorunda olduğunu oldukça iyi de bilen bir iktidardır. AKP el attığı yeri kurutmaktadır" dedi. Filiz'in yaptığı açıklama şu şekilde:

"Üniversitelere külliye diyen, öğretim görevlisini imamlaştırmak isteyen bu iktidarın eğitim tüccarlığına, gericiliğe kazandırdıkları saymakla bitmez. Ancak işte sonuç gün gibi ortadadır ki, AKP ile bütün bir ülke kaybetmektedir. İşte bu nedenle AKP'nin karnesi sıfırlarla doludur. Laik, bilimsel eğitim açısından AKP sınıfta kalmıştır. Birleşik Haziran Hareketi olarka bizler AKP'ye sıfırı basarken, buradba bir kez daja hatırlatmak isteriz. AKP, eğitime zararlıdır, ülkeye zararlıdır, halka zararlıdır.

Zararlı olandan kurtulmak için verdiğimizi mücadele, laik ve bilimsel eğitim hakkımızın geri alınmasının tek garantisidir. 

Eğitimimizi de, geleceğimizi de AKP'ye terk etmeyeceğimizi ilan ediyoruz."

11 ŞUBAT'A ÇAĞRI

Ersin Filiz 11 Şubat'ta yapılacak boykota da çağrı yaptı. Filiz, "bugün karne alan kardeşlerimizi, onlara karne veren eğitim emekçilerini, varını yoğunu çocuğunun eğitimi için harcayan veliyi bilimsel ve laik eğitim için başlattığımızı mücadelemize davet ediyoruz. 11 Şubat'ta yapacağımızı 1 günlük uyarı boykotuna katılmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.