BES Genel Sekreteri Balıkçı: Memur-Sen, AKP'nin atama dairesi gibi!

Büro Emekçileri Sendikası Genel Sekreteri Balıkçı, kamuda artık 657 sayılı yasadaki sınıflandırma ve liyakat usullerine göre atama yapılmadığını, mülakat uygulamasının AKP'nin kadrolaşma aracı haline geldiğini söyledi. Balıkçı, "Memur-Sen, AKP'nin atama dairesi başkanlığı gibi çalışıyor" dedi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES), AKP’nin kamuda kadrolaşmayı nasıl sürdürdüğünü açıkladı. İstisnai kadro bahanesiyle yapılan 177 atama tespit ettiklerini söyleyen BES Genel Sekreteri Davut Balıkçı, yapılan usulsüz atamalardaki kişilerin çoğunun Memur-Sen üyesi olduğunu belirtti. Balıkçı, “Memur-Sen adeta AKP’nin ‘Personel Atama Dairesi Başkanlığı’ gibi çalışmaktadır” dedi.

AKP-Gülen cemaati çatışmasından sonra cemaatçi kadroların kamu kurumlarından tasfiye edilmeye çalışıldığı ileri sürülüyordu. Cemaat çatışması sonrasında ise AKP’nin kamuda kendi kadrosunu yaratmaya çalıştığı iddiaları vardı. 

BES Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, çoğu Memur-Sen’e üye 177 kişinin kamudaki liyakat usullerine aykırı bir şekilde atandığını açıklayan Genel Sekreter Davut Balıkçı, “Memur Sen AKP’nin paralel örgütü ve ‘Personel Atama Dairesi Başkanlığı’ gibi çalışmaktadır. Memur-Sen yönetici ve üyeleri, görev yaptıkları kamu kurumlarından, diğer kamu kurumlarına, yönetici olarak atanmaktadır” dedi.

"MÜLAKAT UYGULAMASI AKP'NİN KADROLAŞMA ARACI HALİNE GELDİ"

Kamuda artık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan sınıflandırma ve liyakat usullerine uygun atama yapılmadığını ifade eden Balıkçı, “Sendikamız üyelerinden bize gelen 177 kişinin atamalarında, liyakat usullerine uyulmadığı görülmüştür. Sınavlarda mülakat uygulaması, AKP’nin kadrolaşma aracı haline gelmiştir.  İstisnai kadro maharetiyle kanunun arkası dolanılıp, müdürlük kadrolarına yandaşlar atanmaktadır” diye konuştu.

Balıkçı, kadrolaşma iddialarına örnek verdi: “Büro Memur-Sen genel başkanlığını yapan Uğur Ünalan, son kongrelerinde seçilemeyince veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda olmasına rağmen Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü yönetim hizmetleri daire başkanı olarak atanmıştır.  Memur Sen Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kara, SGK’ye Malatya il müdürü olarak atanmıştır. Bu durum, kadrolaşma sürecinde AKP-Memur-Sen iş birliğini somut olarak ortaya koymaktadır.”