Bavuldan cezaevine: Mehmet Baransu...

20 Ocak 2010'da yayımlanan "Fatih Camii Bombalanacaktı" manşetinden 10 gün sonra bir bavul içerisinde darbe planı iddiası içeren belgeleri Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne teslim eden Mehmet Baransu, o gün AKP tarafından baş tacı edilen belgeler gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Haber Merkezi

Kamuoyunda "bavulcu gazeteci" olarak bilinen Mehmet Baransu, Balyoz Davası'nın başlamasının mimarı olmuştu. Kendisine servis edilen "belgelerle" davayı başlatan Baransu, o dönem AKP'den büyük destek almıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hukuk dışı girişimlere izin vermeyeceğiz. Siz zannediyor musunuz ki biz bunları hiç duymuyoruz. Ama biz işimize baktık. Ne yazık ki onlar da işlerine baktılar. Kirli planlara asla prim vermeyeceğiz. Son zamanlarda bazı gazetelerde görüyorsunuz. Bu iş artık gizli kapılar ardında kalmıyor. Artık yok öyle. Her şey ortaya çıkıyor. Bundan sonra kimbilir neler çıkacak?" sözleriyle destek vermişti Balyoz iddialarına...

Bavul belgeleri sonrası yargıya "bu işin peşini bırakmayın, sonuna kadar gidin" talimatları veren AKP, Cemaat kavgasıyla birlikte "milli orduya kumpas" demeye başlarken, bugün tutuklanan eski kahramanları Mehmet Baransu'yu da "kumpasın lideri" ilan etti.

2010'DA BAŞLAMIŞTI

20 Ocak 2010 tarihli Taraf gazetesi, "Fatih Camii Bombalanacaktı" manşetiyle çıktı. Buna göre, 2003 tarihli "Çarşaf" ve "Sakal" kodlu eylem planlarında "darbe ortamı yaratmak" amacıyla Fatih ve Beyazıt camilerinin bombalanması hedeflenmişti. Bu planın arkasında, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan vardı. İddiaya göre planın ana fikri, "kaos ortamı yaratarak" AKP'yi devirmekti.

Bundan bir gün sonra, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Mehmet Berk, Bilal Bayraktar ve Ali Haydar'ı görevlendirerek konu hakkında inceleme başlattı. 30 Ocak'ta ise, Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, darbe planı iddialarına ilişkin belgeleri bir bavul içerisinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne teslim etti.

Baransu'nun teslim ettiği "belgelerin" sahte olduğu gün gün ortaya çıkarken bu belgeler üzerinden onlarca kişi tutuklanıp cezaevlerine dolduruldu. O dönem iktidar partisi yetkilileri Baransu'ya büyük destek verirken belgelerin de doğru olduğunu savunuyordu.

BUGÜN İNKAR ETTİ AMA...

Bugün savcılıkta verdiği ifadesinde Balyoz belgelerini imha etmediğini savcılığa teslim ettiğini belirten Mehmet Baransu, 2010 yılında yaptığı açıklamada ise aksini söylemişti.
Kendisine ulaştırılan belgeleri Taraf gazetesinde yayınlayarak "Balyoz darbe planı" davasının açılmasını sağlayan Mehmet Baransu, o dönem savcıya verdiği ifade de sorumluluk doğuracağı için bazı belgeleri imha ettiklerini söylemişti.

HAVUZ ŞİMDİ 'BAVULCU' DİYOR AMA

Baransu'nun tutuklanma kararı sonrası bazı havuz gazeteleri "Cemaat'in bavulcusu tutuklandı" manşetleri atmaya başlarken yıllarca sahte belgeler bu gazeteler tarafından manşetlere taşınmış ve AKP'ye destek verilmişti.