Barış Derneği'nden açıklama: AKP'nin savaş suçları bir kez daha tescillendi

Barış Derneği, Rus savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan süreç üzerine bir açıklama yaparak, "AKP'nin savaş suçları bir kez daha tescillendi" dedi.

Haber Merkezi

Barış Derneği, yaptığı yazılı açıklamayla, Rusyaya ait savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşananların AKP'nin savaş suçlarının bir kez daha tescillendiğini söyledi. "İnsanlığın savaşın kirinden temizlenmesi için savaş suçları açığa çıkartılmalıdır" diyen Barış Derneği, "Türkiye'de her gün cinayetler işlenirken ve özellikle Ortadoğu'da savaş rüzgarları giderek daha hızlı eserken Barış Derneği AKP'nin savaş suçlarının takipçisi olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Barış Derneği'nden yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

Türkiye-Suriye sınırında Rusya'ya ait bir savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşananlar, AKP'nin savaş suçlarının bir kez daha tescillenmesini sağladı. Birkaç yıldır Suriye halkına dönük saldırganlığın öznesi olan IŞİD'in ve El Kaide bağlantılı grupların başında geldiği gerici çetelere AKP hükümeti tarafından sağlanan her türlü destek yeniden gündeme geldi. 

Rusya yönetimi bu desteğin IŞİD tarafından Irak'tan kaçırılan petrolün Türkiye'de AKP bağlantısıyla satıldığını ve Tayyip Erdoğan'ın oğlunun bu ticaretin başında olduğunu öne çıkardı. Suriye yönetimi başta olmak üzere pek çok kaynak da son günlerde Türkiye'nin gerici çetelere desteğinin arttığı konusunda bilgi verdi. 

Öte yandan gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekse Başbakan Davutoğlu, savaş suçlarını üstlenmek konusunda çekingenliklerini üstlerinden attılar. Erdoğan bir süre önce MİT tırları ile ilgili olarak "silah taşındıysa ne olmuş" ifadesini kullanarak silah taşındığını üstü kapalı da olsa kabul etmiş oldu. Davutoğlu ise o dönemde kendisinin, Erdoğan'ın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çıkarılmaya çalışıldıklarını söyleyerek, yine dolaylı olarak savaş suçu işlediklerini kabul etti.

Kapitalist güçler için savaş suçları bir siyaset kozu olmaktan öteye gidemez. Anlaşma sağlandığında savaş suçları da örtbas edilir. Savaş suçlarını gerçek anlamda izlemek ancak gerçek barış savunucularının görevi olabilir. Türkiye'de her gün cinayetler işlenirken ve özellikle Ortadoğu'da savaş rüzgarları giderek daha hızlı eserken Barış Derneği AKP'nin savaş suçlarının takipçisi olmaya devam edecek. İnsanlığın savaşın kirinden temizlenmesi için savaş suçları açığa çıkartılmalıdır.