Barış Derneği: Savaş suçları birikmeye devam ediyor

Barış Derneği, önceki gün süresi uzatılan sınır ötesi tezkereyle ilgili bir açıklama yayımlayarak, "savaş suçları birikmeye devam ediyor" dedi.

Haber Merkezi

Barış Derneği, önceki gün süresi uzatılan sınır ötesi operasyon tezkeresiyle ilgili bir açıklama yayımladı. Tezkereye olumlu oy veren partileri ve HDP'nin Suriye'deki savaş konusunda aldığı ikircikli tavrı eleştiren Barış Derneği açıklamasında "savaş suçları birikmeye devam ediyor" denildi.

Açıklama şu şekilde:

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Suriye ve Irak'ta sınır ötesi operasyon düzenleme yetkisi veren tezkerenin süresi bir yıl daha uzatıldı. Böylelikle Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik saldırgan politikasına devam kararı alınmış ve TSK'nın söz konusu iki ülkeye saldırıda bulunmasının hukuki zemini korunmuş oldu. Bu karar, hükümetin Suriye'de oluşturmaya çalıştığı "güvenli bölge" için de gerekli.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada AKP, CHP ve MHP tezkere için olumlu oy kullandı. AKP, başından beri savunucusu ve önderi olduğu saldırgan politikaya devam ederken, bu saldırganlıkta AKP'nin destekçiliğinden vazgeçmeyen MHP'nin de olumlu oy kullanması şaşırtıcı değil.

Geçtiğimiz yıl yapılan süre uzatma oylamasında olumsuz oy kullanan CHP, bu sefer olumlu oy kullanarak, Türkiye siyasetinde iktidara aday bir parti kimliğiyle, emperyalizmin bölgedeki planlarında uyumlu bir yer alabileceğini gösteriyor. Böylece, kapitalist düzende bir sosyal demokrat partinin üstlendiği işleve anlamlı bir örnek veriyor.

HDP'nin tezkereye hayır oyu vermesi ise, ABD ve NATO başta olmak üzere emperyalist odakları bölgeye müdahale etmeye çağırması, Suriye Devlet Başkanı Esat'ı diktatör olmakla itham etmesiyle çelişki oluşturuyor.

Tezkerenin süresinin uzatılması, AKP gericiliğinin emperyalizmin planlarına dahil olarak bölgedeki saldırganlığının sürdürülmesinden başka bir anlam taşımamaktadır ve barışa vurulmuş yeni ve büyük bir darbedir.

Cansız bedeninin görüntüsü belleklerimizden silinmeyecek olan Aylan'ın ve emperyalizmin saldırıları nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan milyonlarca Suriyelinin yaşadığı trajedi devam ederken alınan bu karar, AKP'nin ve diğer düzen siyaseti güçlerinin savaş suçlarına eklenmiş yeni bir maddedir.

Barış Derneği ve barışseverler bu suçların takipçisi olmaya devam edecektir.