Barış Derneği: Bölge savaşına bir adım daha!

Barış Derneği, Yemen'e yönelik askeri müdahalenin derhal sonlandırılmasını talep ederken, ABD'nin bölgedeki gerilim artırıcı adımlarına karşı uyanık olmaya çağırdı.

Haber Merkezi

Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez koalisyonunun Yemen'e askeri müdahale başlatması üzerine Barış Derneği bir açıklama yayımladı.

Barış Derneğinin açıklamasında, mezhep geriliminin dış müdahaleyle aşılamayacağına, ayrıca bu gerilimin de dış müdahele ile artırıldığına dikkat çekildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Suudi Arabistan'ın askeri öncülüğündeki koalisyonun Yemen'e hava müdahalesinde bulunması, Ortadoğu'da dinmeyen savaş rüzgarlarını şiddetlendirmiştir. Suudi Arabistan'ın bir Amerikan müdahalesinin taşeronu olduğu çıplak gözle görünen bir gerçektir.

Yemen'in mezheplerin taraflaştığı bir iç savaşa yuvarlanmakta oluşu herhangi bir biçimde dış müdahaleyi meşrulaştırmaz. Müdahale herhangi bir çözüm vaat etmemekte, tersine gerilimi bölgesel düzeye taşımaktadır.

Kaldı ki, Yemen'deki çatışmaların arkasında yatan Sünni gericiliğin derinleşmesi de dış faktörlerden bağımsız değildir. Yemen El-Kaidesi ve IŞİD, Amerikan destekli Sünni iktidarın giderek gericileşmesiyle paralel bir süreçte güç kazanmıştır. Emperyalizm ve taşeronları bir kez daha önünü açtıkları dinci gericilik sayesinde bir ülkeyi destabilize etmiş, ortaya çıkan karmaşayı da askeri müdahale mazereti olarak kullanmışlardır. AKP hükümetinin dış müdahaleye sempatiyle yaklaşan bir konumlanışı ima ettiği de açıktır.

Barış Derneği Yemen'e dış müdahalenin derhal sonlandırılmasını talep ederken, kamuoyunu ABD'nin bölgede gerilimi arttıran girdilerine karşı duyarlı ve uyanık olmaya çağırır.