Barış Bal gözaltında: Yüzerek gittiği ülkede bile peşini bırakmadılar!

16 yaşında Yunanistan’a iltica eden ve 22 yıldır bu ülkede yaşayan müzisyen Barış Bal, 22 yılın sonunda Türkiye tarafından tutuklanma talebiyle istendi. Bal, günlerdir Yunanistan’da gözaltında bulunuyor.

Ali Ufuk Arikan

Yıllar önce iltica ettiği Yunanistan'da yaşayan, orada büyüyen ve bir süredir Geleneksel Müzik Eğitimi Enstitüsü'nde dersler veren müzisyen Barış Bal, 22 yıl aradan sonra Türkiye’nin talebi sonucu Yunanistan’da gözaltına alındı.

Lise öğrencisi olduğu dönemde “illegal örgüt” üyeliği suçlamasıyla hakkında tutuklama kararı çıkan ve Bodrum'dan yüzerek gittiği Yunanistan’a iltica eden Bal, 22 yıldır yaşadığı bu ülkede Anadolu müziği konusunda en ünlü sanatçılardan biri haline geldi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü pasaport almak için Emniyet’e giden Bal, o günden bu yana Türkiye’nin talebi nedeniyle gözaltına tutuluyor.

Şu ana kadar Barış Bal ve ailesine bir gerekçe sunulmazken, ailenin avukatları dosyaya ilişkin bilgi almaya çalışıyor.

Bal’ın eşi, yaşananlara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Türkiyeli siyasî mülteci Barış Bal, cuma sabahı erken saatlerde gözaltına alınarak önce Evosmos karakolunda, ardından Monastiriou Caddesindeki (Selanik) emniyet müdürlüğünde gözaltında tutulmaktadır. Gösterilen gerekçe, Türk devletinin İnterpol'e yaptığı bir başvurudur.

Bundan 20 yıl önce, daha 16 yaşındayken Yunanistan'a iltica etmişti Barış Bal. Birkaç gün önce de kişisel bir konu için (bir iş gezisi için pasaport almak istiyordu) emniyete başvurmuştu. Cuma günü ise ‘başka bir konu için’ yabancılar şubesine gitmesi gerektiği söylendi. Orada kendisine İnterpol'den gelen bir tutuklama talebi olduğu bildirildi. Ancak talep Fransızca olduğundan, kendisine ve avukatına polisler daha fazla ayrıntı veremedi. Bu tutuklama talebi Yunancaya çevrilene dek, yani ayın 27'sine dek, Barış Bal tutuklu kalacak. 27 Ocak’ta siyasi mülteciler konseyi, Barış'ın Yunancaya çevrilen dosyasını inceleyecek.

Hukuk çevrelerine göre Barış Bal'ın iade edilmesi talebi Türk devletinin Yunanistan'daki Türkiyeli siyasi mültecilerle ilgili olarak atağa geçtiği bir döneme denk geliyor. Barış ‘illegal’ bir siyasi örgüte üye olma iddiasıyla bundan 22 yıl önce Türkiye mahkemelerince uzun hapis cezalarına çarptırıldı. Mahkeme sonuçlanmadan yüzerek geldiği Yunanistan'dan siyasi iltica talebinde bulundu ve talebi kabul edildi.

Bir çocuk babası Barış Bal, bugün Yunanistan'da Anadolu müziği konusunda en ünlü sanatçılardan biri. İcracılığının yanı sıra konservatuvarlarda ve Arta kentindeki Geleneksel Müzik Eğitimi Enstitüsüsü'nde ders de veren bir saz, tanbur ve ut virtüözü."