Bakanlığın yeni projesi Fındıklı halkını çok güldürdü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Rize'nin Fındıklı ilçesinde yeni bir HES yapılması için ÇED süreci başlatıldığını duyurdu. Ancak 8 yıldır ilçelerindeki HES projelerine karşı yaşam nöbeti tutan ve tek bir kazma dahi vurdurmayan Fındıklılılar Bakanlığın bu duyurusunu gülerek karşıladılar.

Yusuf Yavuz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Rize'nin Fındıklı ilçesinde yer alan Abu Dere ve Abuvice Dere mevkiinde yapılması planlanan yeni bir HES projesi için ÇED sürecinin başlatıldığını duyurdu. Ancak Bakanlığın bu duyurusunu Fındıklılılar gülerek karşıladılar. Çünkü yıllar önce kurdukları 'Fındıklı Derelerini Koruma Platformu' ile HES projelerine karşı yılardır mücadele eden Fındıklı halkı, sekiz yıldır tek bir kazma dahi vurdurmamalarıyla biliniyor.

'KEMENÇE VE HORONLARLA GELDİKLERİ GİBİ GÖNDERECEĞİZ'
Bakanlığın Taşdibi HES adıyla yeni bir HES projesi için ÇED süreci başlattığını duyurmasının ardından açıklama yapanFındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü ve Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Acar, "Desenize nur topu gibi bir HES projemiz daha oldu! Gene tulum ve kemençeyle, horonlarla karşılayacağız ve geldikleri gibi geri göndereceğiz" diye konuştu.

'SANKİ FINDIKLI HALKININ MÜCADELESİNİ HİÇ DUYMAMIŞLAR'
Yapılan duyuruların dahi başlı başına bir komedi olduğunu kaydeden Acar, "Kendileri de biliyor böyle bir toplantı yapamayacaklarını. Ve hatta bu projeyi hayata geçiremeyeceklerini de biliyorlar. Sanki bu güne kadar Fındıklı halkının verdiği mücadeleyi, gösterdiği direnci hiç duymamışlar, yargı kararlarını hiç okumamışlar, hukuktan yasalardan haberleri yokmuş gibi davranıyorlar. Merak etmesinler, bir kez daha öğreteceğiz bunu onlara" ifadelerini kulandı.

2 BİN METRE RAKIMDA BİR HES DE ARHAVİ'YE
Bakanlık ayrıca Artvin'in Arhavi ilçesinde Yurt Yaylası'nda da bir başka HES projesi yapılacağını duyurdu. Fındıklılılar gibi Arhavi halkı da yeni HES'e karşı mücadele kararı aldı. Arhavi Doğa Koruma Platformundan konuyla ilgili yapılan açıklamada,Arhavi ve Fındıklı yaylalarında, 2 bin metre rakıma sahip bölgede yapılması planlanan HES projesinin iki nedenden dolayı gerçekleşemesinin mümkün olmadığına dikkat çekilerek, "Hem yılın 9 ayı karla kaplı bir alanda projelendirilmiş kelimenin tam anlamı ile ‘saçma’ bir proje. Hem de Fındıklı halkının direncini hesaba katmamış bir proje" denildi.