Bakan Eroğlu yine gülümsüyor: Baraj olmasa Hasankeyf tamamen yok olacaktı

Orman Bakanı Eroğlu, Batman’da Ilısu Barajı’nın altında kalacak olan tarihi kent Hasankeyf için "Baraj olmasa tarihi şehir tamamen yok olacaktı" ifadelerini kullandı.

AKP'nin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, UNESCO’nun 10 kriterinden 9′unu yerine getiren, Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı ve HES Projesi ile sular altında kalacak Hasankeyf ile ilgili skandal ötesi açıklamalarda bulundu.

Çevre ve tarih düşmanı politikaları "hizmet" iddiasıyla sunan Eroğlu, “Hasankeyf tamamen tahrip edilmiş. Oradaki Artuklu köprüsü tamamen yok edilmiş. Taşları alınmış çeşitli yerlerde bina inşaatında kullanılmış. Ahır ve ev yapımında kullanılmış. Hasankeyf’in tamamı su altında kalıyor. Hasankeyf’te Ilısu Barajını yapmasaydık o yamaçtaki tarihi şehir tamamen kayıyordu ve kendinden yok olacaktı. Biz bu baraj vesilesi ile orayı da güçlendiriyoruz. Yukarıdaki özellikle yukarıdaki tarihi şehri tamamen koruyoruz.” diye konuştu.

Tarihin ve doğanın sular altında bırakılacağı Hasankeyf'in çevresinde inşa ettikleri villalarla övünen Eroğlu sözlerine şöyle devam etti:

Ayrıca bir takım tarihi eserler dünyada ilk örneği olacak orada Zeynel Bey Türbesi var. Şuanda ihalesi yapıldı özel bir şekilde taşıyacağız. İkincisi Hasankeyf’in fotoğrafını çektik. Dört dörtlük bir ilçe kuruyoruz. Binalara bakın çok iptidai. Dicle Nehri’nin kenarındaki alanlar gecekondularla işgal edilmiş kale kapısı dahil çökmek üzere bunların tamamını ihya ediyoruz. Arkeolojik kazıların tamamını bitirdik. Hatta dünyada örnek bir proje olarak alınacak. Ilısu barajının yapıldığı Ilısu köyü buradaki vatandaşları buradaki kardeşlerimizi etnik kökeni Kürt olan kardeşlerimizi başka bir yere gönderilecek denildi. Orada mağara gibi evler vardı. Bin metrekare üzerine villa tipi evler yaptık. Sosyal donatılarla örnek oldu. Sizin görmenizi de isterim.