Aziz Sancar'ın adının sokağa verilmesi davalık oldu

Ankara Barosu Avukatı Sedat Vural, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin "Abdullah Cevdet Sokak" adının "Aziz Sancar" olarak değiştirilmesine ilişkin kararın iptali ve yürütülmesinin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Ankara Barosu Avukatı Sedat Vural, Ankara'daki "Abdullah Cevdet Sokak" adının "Aziz Sancar" olarak değiştirilmesine ilişkin kararın iptali için dava açtı.

Vural, yasada Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne verilen yetkinin, yeni sokaklara isim vermekle sınırlı olduğu, var olan sokak isimlerini değiştirmekle ilgili bir yetki verilmediğini kaydetti.

Vural, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: 

“Hukuk devletinde hiçbir makam ve mercinin kendisine verdiği yetkiyi, kendisinin ya da bir başkasının çıkarı doğrultusunda veya bir siyasal amaca yönelik olarak kullanması mümkün değildir. Kamu gücü kullanılarak yapılan bir işlemin hukukiliği ve geçerliliği; bu işlemi ancak kamu yararını sağlamak ve kamu hizmetini devamlı, düzenli, süratli ve verimli bir şekilde yerine getirmek üzere yapılmış olması halinde mümkündür. 

Dava konusu idari işlemin yukarıda ayrıntısı ile belirtildiği gibi, Anayasa ve yasalarımıza aykırılığı yanında idari işlemin unsurları yani yetki, sebep, konu ve maksat yönünden de hukuka aykırı olduğu ortadadır. Bu nedenle de idari işlemin iptali bir zorunluluktur.”