AYM'nin imam nikahı kararına bir tepki daha

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) imam nikâhıyla ilgili kararına Bağımsız Savunma Grubu'ndan tepki geldi.

AYM'nin resmi nikaha gerek yok şeklindeki kararı sonrası İzmir Barosu Bağımsız Savunma Avukatlar Grubu bir açıklama yaparak karara tepki gösterdi.

Açıklamanın bir bölümü şöyle:

YARGI ELİ İLE ŞERİ HUKUKA DOĞRU!

Erzurum Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi'nin , TCK madde 230/5,6 ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu sonrası verilen karar ülkemizde Hukuk Devleti ilkesinin son bulması için yasama, yargı ve yürütme çalışmalarından sonra yine bu erkler tarafından laik hukuk sisteminin de sonlandırıldığının en büyük kanıtıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası yok sayılmıştır! Devrim Kanunları yok sayılmıştır!

Bilindiği üzere resmi nikah kıymadan önce dini nikah kıyan imam ve çiftlere 2 ay ile 6 ay arası ceza verilmesi öngörülen ceza maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. AYM Genel Kurulunda görüşülen 4’e karşı 12 oy ile iptal edilen madde ile ilgili verilen kabul kararındaki gerekçe oldukça düşündürücü, vahim ve şeri hukuk ile karşı karşıya olduğumuzun resmidir.

Mahkeme iptal gerekçesinde nikahsız yaşayan çiftlere cezasızlık halini resmi nikah olmadan imam nikahı kıyanlara verilen ceza ile kıyaslamıştır. Hukukun tarihinde eşi görülmemiş derecede siyasileştiği, muktedirlerin operasyon aracı haline geldiği bugünlerde nikahsız yaşayan çiftlerin cezasızlık halinin örneklenmesi, hem de Anayasa Mahkemesi tarafından yapılması; yaşam tarzına müdahalenin sadece iktidar değil yargı ile de yapıldığını göstermektedir.

Oysa! Türk Hukuk Devrimi’nin en önemli kazanımı olan Türk Medeni Kanunu ile çok eşli(kadın) evliliklerin önüne geçilmiş, çağdaş toplumlarda öngörülen “kamu yararı” kriteri ile çocuk,aile ,kadın koruma altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 41.maddesine göre ile aile toplumun temelidir ve kadın erkek eşitliği esastır.Devlet ailenin huzur ve refahı için özellikle kadın ve çocukları koruma altına almak zorundadır.