AYM ve Yargıtay seçimlerine ilişkin ilk açıklama

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay seçimleri sonucu AKP'ye yakın iki isimlerin göreve gelmesi AKP'yi mutlu etti. Konuya ilişkin ilk değerlendirme Başbakan Davutoğlu'ndan geldi.

Partisinin grup toplantısında AYM ve Yargıtay seçimlerini değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimi kazanan isimleri tebrik etti.

Davutoğlu şöyle konuştu:

Bugün 2 önemli seçim ile Yüksek Yargı'da değişiklik oldu. Buraya gelmeden önce her iki saygın yargıcımızı da tebrik ettim ve başarılar diledim. AYM ülkede anayasal sistemin ve anayasal ilkelerin teminatıdır. Sadece bu misyonlar bizim AYM'ye duyduğumuz güveni 2010'da bireysel başvuru adımını yaparak gösterdik. Şimdi diğer partiler AYM ve Yargı bağımsızlığı üzerine konuşanlar 2010'da hayır dediler. Biz ise yargıya güvenimizi her zaman gösterdik. Hiç bir örgütlü yapı şu veya bu lobi, paralel yapı veya başka nitelikli yapı yargıya nüfus ederek yargıyı eline alamaz. Bir grubun eline alınmış yargı demek yürütmenin de yasamanın da bitmesi demektir. HSYK seçimlerini varoluşa çeviren bu yapılar en büyük tehdidi oluşturmuştur. Bugün vakar içinde yargı mensuplarının olgunluğuna yakışır yeni başkanlar seçildi. Kim seçilmiş olsaydı hepsi bizim için makbuldü. Bu hukukçularımızı tekrar tebrik ediyor, hükümet olarak yargının her zaman gerçek tarafsızlığını dengeli ahenk içinde çalışmayı benimsediğimizi belirtmek istiyorum. Her iki başkanla yaptığım görüşmede de tekrar bir araya gelmeyi eğer reform ihtiyacı varsa bunu yapmayı, sonrasında daha yargının itibarını güçlendirme adımlarını görüşmeyi düşünüyoruz hayırlı olmasını diliyorum.