AYM: Öcalan’ın yazıları yasak gerekçesi olamaz

Anayasa Mahkemesi (AYM), Öcalan’ın kitaplarından alıntıların da yapıldığı üç aylık "Demokratik Modernite" dergisinin F tipi cezaevine sokulmaması yönündeki kararı hak ihlali saydı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), PKK lideri Öcalan'ın kitaplarından alıntıların da yer aldığı "Demokratik Modernite" dergisinin F tipi cezaevine sokulmaması yönündeki kararı hak ihlali saydı.

Taraf'ın haberine göre, Kocaeli F tipi cezaevi yönetimi, İbrahim Bilmez adlı tutukluya gönderilen ve içinde PKK lideri Öcalan’ın kitaplarından alıntıların da yer aldığı üç aylık "Demokratik Modernite" adlı dergiyi sakıncalı buldu. Dışarıda kitapçılarda ve gazete bayilerinde açıkça satılan söz konusu dergiyi ilgili mevzuatta cezaevi güvenliği maddeleriyle ilişkilendiren Cezaevi Eğitim Kurulu, söz konusu dergiyi tutukluya vermedi. İnfaz hakimliği de bu yasak kararını aynı gerekçeyle onayladı. Bu yasak tutuklu Bilmez tarafından AYM’ye taşındı.

AYM, başvuruyu kabul etti ve “Dergiye erişimin engellenmesiyle başvurucunun ifade özgürlüğü ihlal edilmiştir” dedi. AYM, tespit ettiği ihlalin ortadan kaldırılması için, dosyayı ilgili infaz hakimliğine göndermeye de karar verdi.