Avukatlardan Barolar Birliği'nin yönetmelik değişikliğine sert tepki: Meslek onuruna aykırı

Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği’nin Avukatlık Kanunu Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğe sert tepki gösterdi.

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) avukatların sicillerinin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) işlenmesini öngören değişikliğine hukuk dünyasından tepkiler geliyor. 

Hukuki Haber sitesinde yer alan habere göre Barolar Birliği’nin Avukatlık Kanunu Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliklere ilişkin avukatlar "despotluk, meslek onuruna ve genel ahlaka aykırı" yorumunda bulunarak Barolar Birliği'nin bu durumu düzeltmesini talep ettiler.

"MESLEK ETİĞİNE VE GENEL AHLAKA AYKIRI"
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Celal Ülgen "Bu madde ahlaka ve meslek etiğine aykırı bir durum." yorumunda bulundu. Daha önce kendisinin de TBB Yönetim Kurulu üyesi olduğunu söyleyen Ülgen o dönemde bir avukatlık kanunu taslağı hazırladıklarını belirtti. Ülgen bu durumun avukatlar arasında sınıf ve mevki farkı yaratma amacı güttüğünü belirtirken şunları söyledi:

Hiç kimseyi, yargıçları da avukatın sicil durumu ilgilendirmez. Hiçbir meslek grubunda siciller herkesin görebileceği yerlerde asılı değildir. Siciller gizlidir. Çünkü siciller o kişinin özüyle ilgilidir. Hata da yapmış olabilir. O kişi hatasını düzeltme olanakları arayabilir. Öyle siz sicille falan uğraşırsanız ‘bu şu hatayı yapmış’ diye yaftalarsınız bu avukatlık mesleğiyle ve genel ahlakla bağdaşır yanı olmaz.

"BU DESPOTLUKTUR"
 

Avukat Ömer Kavili ise mevcut düzenlemeyi "devlet otoritesinin, hegemonyanın yayılması" olarak değerlendirdi. Uygulamanın amacının sorgulanması gerektiğini belirten Kavili şu soruları yöneltti: 

Devletin memurunun sicil durumunu bizler barolar avukatlar biliyormuşuz mu ki birileri kalkıp bilgisayar başında enter tuşuna basarak avukatın sicil durumuna ulaşacak. Barolardan ihraç edilenler olursa onlar zaten yayınlanıyor. Bu zaten yasa gereği duyuruluyor. Onun dışında diyelim ki benim hakkımda bir soruşturma var iki satırlık şikayet dilekçesi ile avukata zaten soruşturma açılıyor. Öyleyse bunun idarenin memurları savcılık öğrenip ne yapacak?

Düzenlemenin gücü elinde bulunanlar tarafından avukatları fişlemenin bir aracı haline geleceğini belirten Kavili "Bu despotluktur. Avukatlık mesleğini ve bu mesleği yürütenleri terbiye etmeye kalkmak baskı altına almaktır. Barolar Birliği böyle bir değişikliği nasıl yaptığını herhalde açıklayacaktır." dedi. 

"MESLEK ONURUNA AYKIRI"
Avukat Ömer Ediz Yoraz ise yeni düzenlemenin avukatların mesleki bağımsızlığına ve onuruna tamamen aykırı olduğunu belirterek sicillerin mahrem olması gerektiğinin altını çizdi. Bu düzenlemeden önce dahi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Yoraz "Zaten başımıza sık gelebiliyor. Bu konularda soruşturma açıldığı zaman Adalet Bakanlığı jet hızıyla karar verebiliyor. Oradaki savcının takdirini düşünün artık. Hakkımızdaki soruşturmaları görmesiyle haksız bir takdir sahibi olacaklar. Bu durum hakim ve savcıları etkileyebilir. Barolar Birliği'nin acilen bu duruma el atması gerekiyor. Aksi durumda mesleki olarak sıkıntılar yaşarız." değerlendirmesinde bulundu.