Avrupa'ya gitmek isteyen Ezidiler, Mardin'e gönderildi

Avupa’ya gitmek için Diyarbakır’dan kiraladıkları otobüslerle yola çıkan Ezidiler Edirne’de Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geri çevrilmelerinin ardından Esenler Otogarı'nda beklemeye başlamıştı. Sayıları yaklaşık 2 bini bulan Ezidiler, Pazar günü geldikleri İstanbul Esenler Otogarı'ndan Mardin'deki kampa gönderildi.

Irak'ta geçen yıl IŞİD'in saldırdığı Sincar'dan (Şengal) kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Diyarbakır'da kampa yerleştirilen Ezidilerden bir kısmı, iki gün önce Avrupa ülkelerine gitmek için Diyarbakır'dan otobüslerle yola çıktı. Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'na 5 kilometre kala, jandarma ekipleri tarafından durdurulan ve Diyarbakır Valiliği kararıyla geri çevrilen Ezidiler, pazar günü otobüslerle İstanbul Esenler Otogarı'na geldi. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da olduğu Ezidiler, uzun süren yolculuklardan sonra yere serdikleri kartonlara oturarak otogarda bekledi.

Yetkililer Ezidilerin Mardin'in Nusaybin ilçesindeki kampa geri gönderilmesi kararı verince Valilik tarafından otobüsler tahsis edildi. Çanta ve çuvallardaki eşyalarıyla Mardin'e gitmek üzere yola çıkan Ezidiler'e yolculuk süresi boyunca polisler eşilik edecek.

GECE BOYU SÜREN TACİZ
Gece boyu otogarda bekleyen Ezidiler'in, polisler tarafından taciz ve tehdit edildiği iddia edildi. Polislerin Ezidiler'e yönelik olarak "Nereden geldiyseniz oraya gidin" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edilirken Esenler Otogarı'nda çevik kuvvet ekiplerinin bekleyişinin gece boyunca sürdüğü biliniyordu.

Pazar günü de Diyarbakır'da kaldıkları kamptan ayrılan, seyahatlerine izin verilmeyince geceyi boş arazide geçiren 600 Ezidi, Vali Yardımcısı Mimar Sinan Batmaz ile görüşmelerinin ardından kampa geri dönmüştü. Ezidiler kamplarda sıkıntı çektiklerini anlatarak Avrupa'ya gitmek istediklerini söylüyor. Ezidilerden biri, "Artık içinde bulunduğumuz durumdan bıktık. Çadırlarda rahat etmiyoruz. Rahat yaşayabilecek hayat istiyoruz" demişti.