Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye'yi uyardı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Türkiye ile ilgili alınan kararlarda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) verilen ihlal kararlarına ilişkin ilave önlemler alınması istendi.

Bakanlar Komitesi, Oya Ataman isimli vatandaşın AİHM'e "toplanma ve gösteri özgürlüğünün ihlal edildiği" şikayetiyle yaptığı başvuru ve AİHM'in 2007 yılında bu başvuru ile ilgili verdiği ihlal kararının sonuçlarının denetimine ilişkin karar yayımladı.

Kararda Komite, Türkiye'de 2013 yılında kabul edilen konuyla ilgili yasanın başvuru sahibi Ataman'ın davasının yeniden açılması için yeterli olmadığına işaret etti.

Komite, Türk yetkilileri kötü muameleye ilişkin iddiaların yeniden ele alınması için soruşturma açmaya davet etti.

Türk yetkililerin, AİHM'in "kamu düzenini bozmayan barışçıl olaylarda toplantı ve gösteri hakkı"na ilişkin kararının yerine getirilmesi için ilave önlemler alması istenen kararda, güvenlik güçlerinin göstericilerin dağıtılması sırasında orantılı müdahalesi için gereken düzenlemelerin de yapılması talep edildi.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI

Komitenin, Türkiye'ye ilişkin aldığı başka bir kararda, Nahide Opuz isimli vatandaşın AİHM'e "cinsiyet temelli ayrımcılık" ve "yaşam hakkı"nın ihlal edildiği şikayetiyle yaptığı başvuru sonrasında mahkemenin verdiği ihlal kararına ilişkin değerlendirmeler yer aldı. 

Komite kararında Türkiye, Opuz'un kişisel güvenliğinin "etkin bir şekilde" sağlanması için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığına ilişkin bilgi vermeye davet edildi.

Nahide Opuz’un avukatlarının AİHM’ye yaptığı başvurunun ardından 2009 yılında AİHM, tarihinde ilk kez bir devleti aile içi şiddet konusunda mahkum etmişti. Mahkeme, Türkiye’nin şiddet gören bir kadını, savcılığa başvurduğu halde, kocasından koruyamayarak ayrımcılık yaptığına hükmederek Türkiye’nin Nahide Opuz'a 36 bin 500 euro ödemesini kararlaştırmıştı.

Kararda, Türkiye'nin "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi"ne ilişkin Avrupa Konseyi ülkelerinin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi'ni uyguladığı ancak ilave tedbirlerin uygulanmasına ihtiyaç olduğu belirtildi.