Artvin halkı direniyor, polis ve jandarma saldırıyor!

Artvin Cerattepe'de madene karşı direnen yurttaşlara bu sabah polis yeniden biber gazıyla saldırdı. Av. Bedrettin Kalın, maden şirketinin bölgeye girmeye çalışmasının hukuksuz olduğunu belirtti. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan bu sabah Artvin Valiliği önünde oturma eylemine başladı. Yöre halkı kentin her yerinde "Artvin uyuma kentine sahip çık" sloganı atıyor.

18.00: Bugün Artvin'de gözaltına alınanlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.


16.40: Jandarmanın biber gazıyla saldırısı sürüyor... Artvin halkı direniyor... 

(Foto: Sercan Dede)


16.30: Artvin Virajlar Katrevan mevkiinde, madene karşı direnen yurttaşlara şiddetli biber gazı saldırısı başladı. Yaşlıların ve çocukların da bulunduğu kitleye jandarmanın biber gazı saldırısı devam ediyor... 

(Fotoğraflar: Sercan Dede) 


16.10: Artvin'de gözaltına alınanlar 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten ifade veriyorlar. Diğer yandan jandarma yeniden saldırı pozisyonuna geçti. Vali'nin emri olduğunu söylüyorlar. Her an yurttaşlara yönelik saldırı başlayabilir. 


15.15: Polisin biber gazı saldırılarının durmasından sonra Artvin halkının bekleyişi sürüyor. Virajlar mevkiinden ayrılmayan yurttaşlar, madene karşı direnişte kararlılıklarını sürdüyor. Kent merkezinden de yüzlerce kişi, yürüyerek desteğe geliyor. 


14.20: Şirkete ait iş makineleri ve kamyonlar, merkezden jandarma-polis koruması altında ayrıldı. Makineler ve kamyonlar Cerattepe'ye ilerliyor.


13.25: TOMA'lar Artvin'de çarşı içine girdi... Direnen Artvin halkına karşı polis saldırısı sürüyor.


13.15: Artvin-Hopa yolu üzerinde polisin biber gazlı saldırısı yeniden başladı. Öte yandan Artvin halkı sloganlarla maden şirketine karşı direniyor. 


13.00: Artvinli kadınlar belediyeden "Cerattepe halkını Valilik önüne bekliyoruz" diye anons yaptırdı. Artvin'deki hemen hemen tüm dükkanlarda "Cerattepe'de yapılan müdahaleden dolayı kapalıyız" yazısı asıldı ve esnaf kepenkleri açmamakta direniyor. 


12.16: Gözaltına alınan Yeşil Artvin Derneği yöneticisi Nur Neşe Karahan ve şu an bölgede bulunan Avukat Bedrettin Kalın soL'a Artvin'de yaşananları anlattı.


12.15: Artvin Hopa'da uluslararası yol kapatıldı. Cerattepe'deki zorbalığa tepki gösteren Hopa halkı, direnişe destek olmak için yolu trafiğe kapattı.


11.35: İki gündür maden şirketine karşı savaşım veren Artvin halkına destek olan esnaf da kepenkleri açmıyor. Bu nedenle kentte kamu kurumları dışında hayat durmuş durumda. Yalnızca Valilik önündeki kalabalık her geçen dakika daha da artıyor. 


11.25: Maden şirketinin dozerleri geçemesin diye yöre halkının yola yerleştirdiği iş makineleri, polis tarafından kaldırıldı. Polis, maden şirketinin dozerlerine yol açmış oldu.


11.00: Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'ın yanı sıra dernek yöneticisi Bahattin Altuntaş, Halkevi Artvin yöneticisi Dursun Ali Koyuncu, ÖDP Merkez İlçe Başkanı Kamil Güven, esnaflar Kenan Balcı ve Osman Okur gözaltına alındı. Artvin halkının Valilik önünde bekleyişi sürüyor.


10.20: Artvin'de virajlar Katrevan mevkiinde yöre halkının kurduğu barikatlara yeniden polisin gazlı saldırısı başladı. Bölgeden acil su ve limon talebi geldi. Biber gazlı saldırıdan etkilenenlere kent merkezinden su ve limon yetiştiriliyor. Valiliğe giriş-çıkışlar kapatıldı. Halkın bir bölümünün Valilik önünde bekleyişi sürüyor. 


10.00: Artvin halkı, iş makinelerinin önüne geçerek direnişlerini sürdürmeye devam ediyor.


09.55: Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan gözaltına alındı.


09.50: Artvin halkının bir bölümü de Valilik önünde bekliyor. CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan ise Valilik önünde oturma eylemini sürdürüyor. Halk, "Artvin uyuma kentine sahip çık" ve Vali istifa" sloganları atıyor. 


09.40: Artvin Cerattepe'de yöre halkının madene karşı direnişi bugün de artarak devam ediyor. Keskin virajların olduğu bir yol üzerine kurulu Artvin'de her virajda halkın oluşturduğu barikatlar yer alıyor. Oluşan barikatlar da kitle gittikçe artıyor. 


Artvin Cerattepe'de altın madeni açılmasına karşı tepki göstererek bir araya gelen ve geçtiğimiz gece de nöbet tutan binlerce kişiye sabah polis saldırısı gerçekleşti. Polisin araçları çekmeye çalışmasıyla başlayan müdahalede her yer yine gaza boğuldu.

Cerattepe'de hukuken maden işletmesi için hiçbir hukuki yol kalmayınca ortaya yeni bir ÇED raporu çıkarıldığını belirten Av. Bedrettin Kalın bu rapor hakkında 8 aydır yürütmeyi durdurma kararı verilmediği bu durumda önceki durdurma kararının geçerli olduğunu belirtti. Halen olay yerinde bulunan Kalın, bin 700 metrede bir metre karda direnişe devam ettiklerini söyledi. 

CNN Türk yayınında konuşan Kalın, mahkemenin bir-iki ay içerisinde keşif yapacağını ve bu olana kadar bölgeye girilmemesini istediğini, o zamana kadar maden şirketi girer ağaç keserse keşfin anlamının kalmayacağını söyledi. Kalın bu sabah iş araçları ile eylemcilerin araçlarının çekilmeye çalışıldığını belirtti. 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da bu sabah Artvin Valiliği önünde oturma eylemine başladı.