Artık ‘soy kodu’ araştırması yok

Azınlık okullarına öğrenci kabulü için “soy kodu” kullanılmayacak. Okullar, alacakları öğrencilere kendileri karar verecek.

Gayrimüslim okullarına girmek isteyen öğrencilerin belirlenmesinde, devlet kayıtlarındaki "soy kodu" uygulamasına son verilmesi için bir genelge hazırlandı. Agos gazetesinin haberine göre, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanacak genelgeyle öğrenci kayıtlarına okul müdürleri karar verecek. Türkçe kültür derslerinin öğretmenleri de okullar tarafından MEB’e önerilecek, atamalar teklif listesine göre yapılacak.

Şimdiye kadar gayrimüslim okullarında okumak isteyen öğrencilerin kayıtları okul tarafından alındıktan sonra, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderiliyordu. Kaydın kabul edilip edilmeyeceğine de Milli Eğitim Müdürlüğü karar veriyordu.

Bu uygulama ile öğrencinin gayrimüslim olup olmadığını nüfus müdürlükleri aracılığıyla tespit edildiği ve Türkiye’de her vatandaşın devlet kayıtlarında soy koduna göre fişlendiği iddia edilmişti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla hazırlanan genelgeye göre, çocuklarını okula kayıt yaptırmak isteyen veliler, çocuklarının gayrimüslim olduğunu beyan eden bir dilekçeyle okula başvuracaklar. Kaydın yapılıp yapılamayacağına okul müdürü karar verecek ve “soy ağacı” araştırması yapamayacak.

“Soy kodu” uygulamasıyla ilgili iddialar 2013’te mahkemeye taşınmış ve uygulamanın hukuka aykırı olduğuna karar verilmişti.