Arap Alevi gençlerden 'El-Kaide' protestosu

İstanbul Arap Alevi Gençlik Meclisi üyeleri, Suriye'de, Fransa'da, Kobani'de ve son olarak Lübnan'daki bir Alevi mahallesine dönük gerici saldırıları kınayan bir eylem yaptı. Polislerin yolu işgal ettikleri gerekçesiyle tehdit ettikleri gençler, eylemlerini Arapça ve Türkçe sloganlarla sürdürdü.

soL - İstanbul

Lübnan'ın kuzeyinde bulunan Trablusşam kentinin Alevi mahallesi Cebel Muhsin'e El-Kaide tarafından düzenlenen ve 9 kişinin ölümüne neden olan saldırıya, İstanbul Arap Alevi Gençlik Meclisi Kadıköy'den tepki verdi. "Katliama sessiz kalmak, suça ortak olmaktır" başlığıyla düzenlenen eylemde Suriye'de devam eden saldırılar, Fransa'daki Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırı ve Kobani'de yaşanan katliama da dikkat çekti. Kadıköy Boğa heykelinin önünde buluşan gençler, araba yolundan yürüyerek Kadıköy çarşısına geçmek istedi. Yolu işgal ettikleri gerekçesiyle polis, gençlere müdahale etmek istedi.

Polisin TOMA'yı alana çağırması ve tehditleri üzerine gençler, kaldırımdan yürüyerek çarşıya geçti. Suriye bayrağının da açıldığı eylemde Türkçe ve Arapça sloganlar atan gençler çarşı boyunca yürüyerek tekrar Boğa heykeline çıktı. 

Boğa heykeli önünde hem Türkçe hem de Arapça yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Kendinden olmayanı kafir ilan eden tekfirciler bölgede kana doymuyor. En son Lübnan'ın kuzeyinde bulunan Trablusşam kentinin Alevi mahallesi Cebel Muhsin'i hedef alan El-Kaide, 9 can aldı. 8'i de ağır olmak üzere 35 yaralı var. Emperyalizmin ve bölgedeki işbirlikçi gerici rejimlerinin yıkıcı oyunları masum insanların hayatını almaya devam ediyor. Saldırıyı üstlenen El-Kaide'nin Suriye ve Lübnan kolu olan Nusra Cephesi, Lübnan'da oluşmaya başlayan diyalog ve uzlaşı havasını hedef almıştır. Bu vahşi saldırıyı Trablus Sünnileri de kınamıştır. Nusra ve IŞİD gibi tekfirci güçleri besleyen emperyal ve gerici güçlerin bu katliamda parmağı bulunmaktadır. Alevilere Trablusşam'da, Ezidilere Şengal'de, Süryanilere Ninova'da, biatı reddeden Sünni aşiretlere Deyr Zor'da, Kürtlere Kobani'de ve Şii Türkmenlere Telafer'de yapılan katliamlar tamamıyla insanlık dışı ve gerici bir düşünceyi gözler önüne sermektedir.

Bunun yanı sıra Fransa'da Charlie Hebdo dergisine ve buna istinaden özgür düşünce ortamına yapılan saldırıyı da El-Kaide üstlenmiştir. Ortadoğu'yu kana bulayan gericilerin batıda ifade özgürlüğünü hedef alan bu saldırısını da şiddetle kınıyoruz. Batılı güçlerin Suriye'de ılımlı muhalifler diyerek beslediği El-Kaide bağlantılı cihatçılar geri dönüp Fransa'da katliam yapmıştır. Bağnaz ve tekfircileri 'demokratik ve devrimci' diyerek besleyen ve Suriye'ye gönderen Fransa hükümeti ve Hollande'ın da bu katliamda parmağı vardır. Bu gericileri çıkarları uğruna büyütenleri kınıyoruz"

Ayrıca eylemciler, Lübnan'daki saldırıyı "mezhebi gerginlik" olarak yansıtan Anadolu Ajansı'na da tepki gösterdi.