Antalya'da 2 bin 200 yıllık antik kent gün yüzüne çıkarıldı

Antalya'da, 2 bin 200 yıllık zeytinyağı üretim köyü Lyrboton Kome Antik Kenti, dört yıl süren çalışmaların ardından hamamları, kiliseleri ve işlikleri ile gün yüzüne çıkarıldı.

Haber Merkezi

Antalya’da 2200 yıl önce zeytinyağı üretildiği belirlenen Lyrboton Kome Antik Kenti, 4 yıllık çalışmaların ardından gün yüzüne çıkarıldı.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİM MERKEZİ

Perge Antik Kenti'ne ait ve o dönemde zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome’da kazı çalışmalarını yürüten Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nevzat Çevik, Lyrboton Kome’yi Arete adında bir kadının kurduğunu, antik kentin zeytinyağı üretimi açısından zengin olduğunu belirtti. Çevik, “Arete, erdemli demek, bu erdemli kadın buradaki zeytinyağı üretimiyle hem köylüleri yönlendirdiği gibi hem de esas bağlı olduğu Perge Metropolüne zeytinyağı ihtiyacının tamamını ve dış satım merkezinin temellerini de burada atmaktadır” ifadelerini kullandı.

OTUZ YAZIT BULUNDU

Antik kentte, zeytinyağı işlikleri, Roma dönemi hamamı, Bizans dönemi kiliseleri, sivil konutlar ve Arete Kulesi kalıntıları bulunuyor. Kazılar ile bölgede 30 yazıtın gün yüzüne çıkarıldığı belirtiliyor.

Antik kent, tanıtım töreninin ardından ziyarete açıldı.