'Ankara’nın kara deliği Ankapark...'

Melih Gökçek'in Atatürk Orman Çiftliği arazisini budayarak yaptırdığı Ankapark'a ilişkin ihale dün yapılırken, Mimarlar Odası yapılan ihaleye tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 'AOÇ’de ihanetin ihalesi olmaz. Ankara’nın kara deliği Ankapark için Gökçek dahil yargılanacaksınız' dedi.

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, altıncısı yapılan ve GBM Ticaret A.Ş. ile Çelik Ortak Girişim Grubu tarafından 29 yıllığına  alınan Ankapark ihalesi için  “Bu ihale Atatürk’ün vasiyeti ve şartlı bağışına ihanetin belgesidir. Hukuksuzdur.  AOÇ’ye ihanet edenlerin hepsi yargılanacak” dedi.

AOÇ alanlarında ticaret ve konut yapılamayacağı şerhine rağmen Ankapark ihalesini, yıllık 26 milyon 400 bin lira üzerinden 29 yıllığına GBM Ticaret A.Ş. ile Çelik Ortak Girişim Grubu aldı.

İHALE SALONUNA BASIN ALINMADI

Ankapark’ın altıncı İhalesi Ankara Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda yapıldı. İhale salonu girişine x-ray cihazlar yerleştirilirken, ihale salonuna basın mensupları alınmadı. Katılımcı firma ve ihaleye katılanların ise girişte telefonlarına el konuldu.

İhalenin yapıldığı saatlerde Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yoğun güvenlik altında yapılan ihale için “Ankapark ihalesinin 5.sine katıldık sorguladık diye çok korkmuşlar herhalde. Bugün 6. ihale x-ray,  güvenlik didik didik arama ile başladı... Gözümüz üzerinizde. AOÇ’de ihanetin ihalesi olmaz... Ankara’nın kara deliği Ankapark için Gökçek dahil yargılanacaksınız” dedi.

Büyük bir gizlilik ve yoğun güvenlik önlemleri kapsamında yapılan ihale sonrasında komisyon başkanı açıklama yaptı.

Komisyon başkanı ihalenin, temapark işletmesiyle alakalı olarak gerçekleştiğini, muhammen bedeli 765 milyon 600 bin lira gerekli teminat alındığını, katılımcılardan konsorsiyum olan  Çelik Grup Limited Şirketi, GBM Yapı Taahhüt Anonim Şirketi’nin katıldığını, giriş ücreti üzerinden tekliflerinde yüzde yarım teklifte bulunulduğunu ve pazarlık sonucunda yüzde 3 olarak gerçekleştiğini ifade etti. 

'İHANET PROJESİ'

İşletmede, asgari bin kişinin istihdam edileceği Ankapark’ın yıllık kira bedelinin 26 milyon 400 bin lira üzerinden olacağı, artışında yıllık tefe tüfe oranında yapılacağı, Çinli ortakları olduğu için,  Çin’den 1. yıl 100 bin, 2. yıl 200 bin, 3.yıl ise 500 bin turist getirmenin taahhüt edildiği belirtildi.

İhale sonrası açıklama yapan Mimarlar odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Turist garantili işletme ihalesi yapılan Ankara’nın kara deliği Ankapark’ı alan firma 1 yıl sona batık firmalar arasında olacak. Bizim hesaplarımıza göre işletme gideri yıllık bir milyarı bulan israfpark için 50 TL girişten 18 milyon ziyaretçiye ihtiyaç var. Rakamlar gerçekçi olmadığı gibi, bir de halka yaptık diyorlar. Çinlilere yapacaktınız niye AOÇ'de yaptınız… Bu bir ihanet projesi, bu ihalede ihanet ihalesi. Bu ihanet ekibi yargı önünde hesap verene kadar Atatürk’ün emanetine ilişkin mücadelemiz devam edecek” dedi.

Öte yandan verilen rakamların inandırıcılıktan çok uzak olduğunu vurgulayan Candan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara İl Kültür Turizm Müdürlüğü 2016 yılı verilerini incelediğimizde Ankara’yı ziyaret eden, 2016 yılı sonu itibariyle 444.570 yerli, 331.916 yabancı olmak üzere toplam 776.486 kişi giriş yapmış” bilgisini de verdi.