Ankara'da 'belediye şirketi' tartışması

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 'Belediye şirketlerinin temsil edilmesi yetkisinin meclise verilmesi'ne yönelik önergeyi reddetmesiyle ilgili eleştirilere yanıt verdi. Kararın yasaya uygun olduğunu söyleyen Yavaş, 'Ankara halkının bana verdiği yetkiye dayanarak o şirketlerin temsil hakkını size vermeyeceğim' dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı, Başkan Mansur Yavaş başkanlığında yapıldı. Toplantıda, imar çalışmalarına ilişkin önergeler değerlendirilerek komisyona gönderildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Fatih Ünal, gündem dışı söz alarak, “Belediye şirketlerinin temsil edilmesi yetkisinin Belediye Meclisine verilmesi”ne yönelik önergelerinin dün Mansur Yavaş tarafından reddedilmesini eleştirdi.

Veto kararının kanuna aykırı olduğunu savunan Ünal, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı kutlamalarına belediyenin katkı sağlamasına ilişkin verdikleri önergenin de okunmadığını belirtti.

‘YETKİME EL UZATILAN HİÇBİR ÖNERGEYİ OYLATMAYACAĞIM’

Belediye şirketlerinin temsili konusunda belediye başkanının yetkili olduğunu söyleyen Mansur Yavaş, alınan kararın kanuna uygun olduğunu ifade etti. Yasa dışı bir karar varsa kendisiyle ilgili dava açılabileceğini dile getiren Yavaş, şöyle devam etti:

“Şöyle de bir önerge verebilirsiniz. ‘Bıktık senden hep sen idare ediyorsun. Biraz da biz idare edelim, kalk oradan’ diye önerge geldi. Bu önergeyi oylayacak mıyım arkadaşlar? Herkes kanuni hakkını kullanacak diyorsunuz. Benim kanuna aykırı bir şey yaptığımı düşünüyorsanız yasal yolların hepsi açıktır. Gidersiniz iptal davaları açarsınız. Şikayet edersiniz. Her şey elinizde. Ama Ankara halkının bana verdiği yetkiye dayanarak o şirketlerin temsil hakkını size vermeyeceğim. Ben yaptığımın doğru olduğunu düşünüyorum. Anayasaya ve hukuka aykırı bütün önergeleri reddedeceğim. Yetkime el uzattığınız sürece hiçbir önergeyi oylatmayacağım. Elinizden geleni yapabilirsiniz.”