Ankara katliamı tüm yurtta protesto edildi

Ankara'daki katliam Türkiye'nin dört bir yanında protesto edildi.

Ankara'da yaşanan katliam, Türkiye'nin birçok yerinde protesto edildi. Kent merkezlerinde bir araya gelen yurttaşlar saldırıyı lanetledi. 

Ankara'da yaşanan katliam, Çanakkale'de yapılan yürüyüşle protesto edildi. İskelede Meydanı'nda yürüyüş yapan grup, daha sonra siyah çelenk koymak için AKP binasına yöneldi. Polis eylemcileri AKP binasına yaklaştırmadı. Polisle yaşanan kısa süre sözlü tartışmanın ardından eylemciler feribota geçen araçların kullandığı yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. 

'SAVAŞI TOPRAKLARIMIZA TAŞIDILAR'

Adana’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin öncülüğündeki kurumlar, Ankara’daki bombalı saldırıyı protesto etti. Adana’dan Yılmaz Elmascan, Gülhan(Can) Elmascan, Bilge Karlı, Şebnem Yurtman ve Hacı Mehmet Şah'ın hayatını kaybettiği saldırıda ölen tüm yurttaşlar için saygı duruşunda bulunuldu. Eylemde, "Katil Erdoğan, faşizme karşı omuz omuza, anaların öfkesi katilleri boğacak, hırsız; katil Erdoğan" sloganları atıldı.

Kurumlar adına konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Neslihan Mungan, "Bizleri Ortadoğu bataklığına çekemeyenler savaşı topraklarımıza taşıyarak kan akıtmaya devam etmektedirler. Daha Suruç’ta, Diyarbakır’da yitirdiğimiz gencecik fidanlarımızın acısı yüreklerimizi dağlarken aynı bombalar bu sefer Türkiye’nin başkentinde barış isteyenlerin ortasında patlatıldı. Bu bombaları patlatanlar ülkede barışa yönelik her daim provakasyonları gündemde tutmak isteyenlerdir" dedi.

'KATİL ERDOĞAN' SLOGANLARI

Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 2 bin kişi, katliamı protesto etmek için oturma eylemi yaptı. Ellerinde, bugün Ankara'daki patlamada hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle; "Sarayın katliamlarına karşı inadına barış, inadına direniş", "Bu kan denizinin üstüne barışın, kardeşliğin, adaletin bayrağını çekeceğiz" yazılı pankart ve dövizler açtı. 

"Katil Erdoğan" sloganları eşliğinde platform adına yapılan açıklamada "Biz barış dedikçe, biz kardeşlik dedikçe, biz bir arada yaşam dedikçe birileri bu irademize gazla, mermiyle, bombayla saldırıyor. Katliam yapanlar istiyorlar ki barışın, kardeşliğin, birlikte yaşamın sesi kesilsin, halklar birbirine düşman edilsin. Ne yaparlarsa yapsınlar bu ülkede kardeşçe bir arada yaşama irademizi sürdüreceğiz. Barışın, kardeşliğin sesini inadına yükseltmeye devam edeceğiz" denildi.

'MİT'İN BİLGİSİ OLMADIĞINA İNANALIM MI?'

Ankara katliamı, Bitlis'te yürüyüş ve oturma eylemiyle protesto edildi. Oturma eylemi sırasında çıkan gerginlikte kafasına taş isabet eden bir kişi yaralandı. Grup, Bitlis Ulu Cami önüne kadar yürüyerek, burada basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK Bitlis Dönem Sözcüsü Filiz Akılçağı, sivil katliamlara her geçen gün bir yenisini eklendiğini belirtti. Yapılan saldırıları kınadıklarını belirten Akılçağı, "Saray ve AKP iktidarının söylemleri bu sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Bu katliamların sebebi de bu zihniyettir. Kim bizi inandırabilir ki Ankara’nın en işlek yerinde patlatılan bu bombadan MİT’in bilgisi olmasın. Saray ve AKP hükümeti ölme ve öldürme siyaseti üzerinden Türkiye’yi istedikleri şekilde yönetebileceklerini düşünüyorlarsa 90’lı yıllardaki politikalarına baksınlar" diye konuştu. 

Katliam Muğla’da da protesto edildi. Sınırsızlık Meydanında düzenlenen eyleme, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ da katıldı. Grup adına yapılan açıklamada, "Barış çağrımızın devam edeceğini buradan bir kez daha haykırıyoruz. Barıştan yana taleplerini kardeşçe halaylarla haykıran yoldaşlarımızı katledenleri, ölümlerden nemalananları, bu konuda pervasızca sosyal medyada kin ve nefret söylemleriyle toplumu kışkırtanları kınıyoruz" denildi.

'KATİLLER HALKA HESAP VERECEK'
Aydın’da düzenlenen protestoda, Sevgi Yolu’nda bir araya gelen yüzlerce kişi “Ankara katliamını kınıyoruz” pankartıyla Adnan Menderes Bulvarı’nda Kıbrıs Caddesi’ne kadar yürüdü. "Katiller halka hesap verecek" sloganları atılarak yapılan yürüyüş sonrası grup açıklama yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, "Karanlık hesaplar ve hevesler uğruna insanlarımızın gençlerimizin çocuklarımızın katledilmesine seyirci kalmak da en az katiller kadar suça ortak olmaktır. İnsani değerlere karşı en ufak bir kaygısı olan tüm kesimleri katliamlara ve zemin hazırlayanların politikalarına karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

'SORUMLUSU AKP HÜKÜMETİ'
Katliam, Dersim’de binlerce kişi tarafından düzenlenen oturma eylemi ve yürüyüşle protesto edildi. Cumhuriyet Caddesi'nde bir araya gelen binlerce kişi, yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi gerçekleştirdi. Yurttaşlar, Ankara’da yaşanan patlamada hayatını kaybedenlerden AKP hükümetini sorumlu tuttu. Burada bir süre yolu trafiğe kapatan grup, basın açıklaması yaptı. 

Mardinliler, Mardin Karayolları Parkı’nda saat 14.30’dan itibaren yaptığı oturma eylemini sonlandırdı. Eylemde, "Döktüğünüz kanda boğulacaksınız" pankartı ile "Savaşa inat barış hemen şimdi" dövizleri taşındı. Eylemin sonunda konuşma yapan KESK Mardin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Benli, Ankara’da yaşanan katliamın demokrasiye, barışa ve kardeşliğe atılmış bir bomba olduğunu belirterek, tüm yaşananlara rağmen barış için sokaklardan vazgeçmeyeceklerini söyledi. "Faşist dikta rejimi, yerli ve milli milletvekili isteyenler yenilecek. Halklar kazanacaktır diyoruz" diyen Benli, barış ve kardeşlik isteyenlere yönelik yapılan bu katliamı kınadıklarını ifade etti.