Ankara bildiğiniz gibi: Gökçek gitse de kafa aynı kafa...

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), AKP tarafından parça parça yok edilmeye devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, çivi dahi çakılmaması gereken birinci derece tarihi ve doğal SİT alanı olan AOÇ sınırları içinde yine yol çalışmaları için ağaç katliamı yaptı.

soL - Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesi, SİT alanı olan Atatürk Orman Çiftliği sınırları içinde yol çalışmaları gerekçesiyle ağaç katliamı yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi gözlerden ırak yapılan katliamı yerinde tespit eti. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri kepçelerle ağaçları parçalarken, kamyonların ise parçalanmış ağaç köklerini hızlıca ortadan kaldırmak için çalıştığı gözlendi.

DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYORDU

Birinci derece doğal SİT alanı olan AOÇ arazisi sınırları içindeki Beytepe kavşağı, Sabancı Bulvarı arasında kalan ormanlık alanda, Büyükşehir Belediyesi tarafından yol inşaatı için yüzlerce ağaç katledildi.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi söz konusu alana dair AOÇ Birinci Derece Doğal Sit alanı içinde düzenlenen yol güzergahlarına ilişkin, 1/10000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı değişikliği ile 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planının yürütmesinin durdurması ve iptali istemiyle Çevre Şehircilik Bakanlığı’na dava açmıştı. Bilirkişi raporunda dava konusu planların şehircilik ilkeleri planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığını yönünde görüş bildirilirken ve dava süreci devam ederken, Büyükşehir Belediyesi alanda ağaç katliamı yaptı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi’nin alanda yaptığı incelemede, aralarında endemik bitki türü olan mavi ladinlerinde yer aldığı, karaçam, söğüt ve kavak türünde yüzlerce ağacın hunarca kesilmiş olduğu, kepçelerin ve kamyonların alandaki parçalanmış ağaç köklerinin hızlıca ortadan kaldırmak için çalıştığı gözlendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cumhuriyet değerlerinin kurucu mekanı Atatürk Orman Çiftliği’ne öfkeleri bitmedi. Vizyonsuz, değer bilmeyen, gelecek projesi olmayanlar, öfkeyle bir kenti bir ülkeyi yönetemezler, sadece yönettiklerini zannederler. Daha yaşanabilir alanlar yaratmak, gıda sorunun yaşadığı bir süreçte kentsel tarım alanı olarak halka sağlıklı gıda sunacak bir alan olan Atatürk Orman Çiftliğini betonlaştırmak, iktidarın kentsel vizyonsuzluğunun göstergesidir” dedi.

'BU VANDALLIKTIR'

Beytepe Kavşağı ve Sabancı Bulvarı arasında kalan AOÇ ormanlık alandaki yol çalışmalarına ilişkin dava sürecimiz devam ederken, tüm ekolojik dengeyi alt üst edecek bir ağaç katliamı yapıldığını vurgulayan Candan şöyle devam etti:

“Daha yaşanabilir alanlar yaratmak, gıda sorunun yaşadığı bir süreçte kentsel tarım alanı olarak halka sağlıklı gıda sunacak bir alan olan Atatürk Orman Çiftliğini betonlaştırmak, iktidarın kentsel vizyonsuzluğunun göstergesidir. Dünya kent merkezlerinde tarımsal faaliyetlerini daha yeni gündemine alırken, Cumhuriyetin kentsel tarım vizyonunu 93 yıl önce planlamış olması devrimin üreten ve yeni bir devrim yaratacak güçte olduğunun ve öncü olduğunu işaret eder. Katliam yapılan alanda dava süreçlerimiz devam ederken, derelerin olduğu, arıcılık faaliyetlerinin yapıldığı, kentte az kalan hava koridoru özelliği taşıyan ormanlık alanlardan biri daha Atatürk’ün vasiyeti  ve şartlı bağışına aykırı bir şekilde yok edildi. Bu yollarla birlikte AOÇ’nin , Ankara’nın ve bizim geleceğimiz yok ediliyor. Bu vandallıktır."

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna olmak üzere sorumluluğu olan Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve ihmali olan tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağını ifade eden Candan  “Alana dair yürütmeyi durdurma kararının beklendiği bir davamız devam ederken, Büyükşehir Belediyesi tüm ekolojik dengeyi alt üst edecek, hava koridorlarını, dere yataklarını, arıcılık faaliyetlerini, kent ekosistemini değiştirecek, trafiği alt üst edecek yol yapım çalışmasına hukuka aykırı bir şekilde başladı. Yüzlerce ağaç katledildi. Çevrede yaşayan arıcılar yol çalışmaları nedeniyle derelerin çamur aktığını tüm ekolojik yaşamın olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bir çivi bile çakılmaması gereken, birinci derece doğal tarih ve SİT alanı olan Atatürk Orman Çiftliği alanında yeni yollar yapılması için ağaçları katledenler, kenti nefessiz bırakmaya yeltenenler, geleceğimizi yok etme hedefiyle yola çıkanlar, yargı önünde hesap verecek. Gökçek uygulamalarını devam ettiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna başta olmak üzere sorumluluğu olan Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve ihmali olan tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.