Ali Babacan'dan 'asgari ücret' açıklaması

NTV canlı yayınına konuk olan Ali Babacan, asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi vaadinin son dakikada alınan bir karar olduğunu söyledi.

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

7 Haziran seçimlerinde muhalefet partilerinin gündeme getirdiği, 1 Kasım seçim beyannamesinde AKP'nin de gündemine aldığı asgari ücret vaadi ile ilgili konuşan Babacan, asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesinin "zor alınan bir karar" olduğunu söyledi.

Rakamın ne olması gerektiği konusunda ince hesaplar yapıldığını belirten Ali Babacan, "Asgari ücret meselesi son dakika karara bağlanmış bir husus. Kendi içimizde çok tartışmalar oldu. Refahtan özellikle dar gelirli kesimin daha çok pay alması Türkiye'de gelir dağılımının düzelmesi ama bir yandan da Türkiye'nin büyümek için rekabet gücünün korunması gerektiğiyle ilgili gerçekler var. Bu ikisi arasında zor bir karar oldu" diye konuştu.

Diğer partilerin açıkladıkları rakamların gerçekten uzak olduğunu belirten Babacan, "Diğer siyasi partilerin bu konudaki inandırıcılığı bizimkisi kadar yüksek değil. Biz rakam söylediğimiz zaman daha inandırıcı oluyor" ifadelerini kullandı. Babacan işin tehlikesine göre, farklı asgari ücret belirlenmesinin de gündemlerinde olduğunu kaydetti.

'VAATLERİMİZ BÜTÇEYİ ETKİLEMEYECEK'
'Seçim vaatlerine kaynak' polemiğine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Babacan, AK Parti'nin seçim vaatlerinin bütçeyi etkilemeyecek boyutta olduğunu savundu.">

Babacan, "Bizim taahhütlerimiz milli gelirin yüzde 1'i. Bu maliyet gelecek yıl 550 milyar dolar olacak bütçemiz içerisinde oldukça küçük bir rakam. Açıkladığımız vaatler bütçe hedeflerimizi etkilemeyen ve yerinde tutmayı sağlayacak boyutta" değerlendirmesini yaptı.

YOLSUZLUK AÇIKLAMASI
Babacan şöyle devam etti:

Şeffafllıkta önemli adımlar attık. Sorunlar yok mu var. Bunların da düzeltilmesi için çabanın büyük bir iradeyle devam etmesi gerekiyor. Yolsuzluk meselesi her ülkede az ya da çok var. Türkiye’yi az grubuna yönlendirmek için adım atmak gerekiyor. Seçilmişler için etik kurallar silsilesi var. Atanmışlar için de. Bu etik kurallar son 20 yılda ortak aklın oluştuğu kurallara dönüştü dünyada. Kuralları yazılı hale getirmek gerekiyor. Kurallara uymayanları da cezalandırmak gerekiyor. AK Parti ne demek? AK yani beyaz, lekesiz. Bu mesela parti için bir beka meselesidir. Partinin adına AK deyip de şeffaflık ve yolsuzluklarla mücadele konusunda belli bir duruş ortaya koymazsanız bu bir beka meselesi haline gelir. Burada neler yapılacağıyla ilgili somut adımları listelemiş durumdayız. Kanun metinlerimiz satırına, virgülüne kadar hazır. Daha önce dört siyasi partinin oluşturduğu etik kurallar listesi var. İnşallah seçimlerden sonra da bütün siyasi partilerin bir araya gelip bir etik kurallar listesinin oluşturulmasını istiyoruz.

Etik kurallar bazı uygulamalar var, meğer bu uygulamaların olmaması gerekiyor. Muhalefet partilerinden de bu konularda ciddi açıklamalar var. Bu da çok güzel. Seçim sonunda sonuç ne olursa olsun bu konuyu önem vermek en birinci öncelik olmalı. Güven esassa bu meselenin üzerine gitmemiz gerekiyor.