AKP'nin hırsızlık paranoyası

Bir gün içinde yaşanan iki trajikomik olay, AKP'nin hırsızlık ve yolsuzluk konusunda nasıl bir paranoya ve korku ile hareket ettiğini gözler önüne serdi.

İlk olay sağ seçmenin ağırlıkta olduğu, en yüksek oyu AKP'nin aldığı, Başbakan Davutoğlu'nun da memleketi olan Konya'da yaşandı. Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı, Konya’daki yüksek hızlı tren açılışında komşusuna, torunun okulda silgisinin çalındığını anlatan bir yurttaşın ‘hırsız’ dediği için korumalar tarafından apar topar gözaltına alındığı iddia edildi. Tam da 17 Aralık operasyonunun yıldönümüne denk gelen açılışta, 1958 doğumlu Konyalı Mustafa Ş. isimli yurttaşın AKP'li çıkması ise olayın ilginç bir başka boyutu... Karakolda ifadesi alınan ve savcının talimatıyla serbest bırakılan Mustafa Ş., korumaların duruma tepki göstermesi nedeniyle gece yarısı evinden yeniden gözaltına alındı. Mustafa Ş., bu kez sabaha kadar nezarethanede tutuldu. Sabah saatlerinde ifadesi yeniden alındıktan sonra da savcı tarafından serbest bırakıldı.

Diğer bir olayın ise Cibali Karakolu isimli oyunla ilgili yaşandığı ortaya çıktı. Oyunda yer alan ünlü sanatçı Zihni Göktay, bir seyircinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne yaptığı şikâyet sonucu hırsızlığa vurgu yapan bir repliğin çıkarıldığını belirtti. Hürriyet’ten Ezgi Atabilen’e konuşan Göktay, “Bu oyunda emniyet amiri Cafer sevgilisine ‘Gel beni soy’ diyor. Kadın reddedince de ‘İlla hükümet mi soyacak’ diye espri yapıyor. Seyircimizin biri hükümeti rencide ettiğini düşündüğü bu sözü Beyaz Masa’ya şikâyet etmiş. Bu 1951’de yazılmış bir piyes. Cafer o zamanki hükümeti kastediyor. Ama bunu anlatamazsınız. Kaldırdılar o sözü oyundan. Daha birçok sözü de daha okuma provasındayken kaldırdık” dedi. Birkaç gün önce, ‘Cibali Karakolu’ adlı tiyatro oyununda ‘orospu’ rolünün sansürlenerek kaldırıldığı ortaya çıkmıştı.