AKP'den tahliye kararlarına ilk tepki

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, 29. ve 32. Asliye Mahkemeleri'nin kararını değerlendirdi.

29. ve 32. Asliye Mahkemeleri'nin kararını Twitter hesabından değerlendiren AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Profesörü Mustafa Şentop, İstanbul Adliyesi'ndeki bütün Sulh Ceza Hakimlerinin reddedilmeye çalışıldığını ve bunun kanunen mümkün olmadığını açıkladı.

Şentop karar hakkında şunları söyledi:

"Tahliye kararı ile ilgili tartışılan konuda atlanan veya gözden kaçırılan noktalar var. Evvela, bir asliye ceza mahkemesi, soruşturma aşamasında, tutuklulukla alakalı karar veremez; münhasıran sulh ceza hakimi yetkilidir. Hakimin reddi, hakimle alakalı kişisel sebeplere dayanır; bir adliyede bulunan bütün hâkimlerin toplu olarak reddi mümkün değildir. İstanbul adliyesindeki bütün sulh ceza hakimleri, topluca reddedilemez. Asliye ceza mahkemesi, farz edelim hakimin reddi talebini kabul etti; davaya hangi mahkemenin / hakimin bakacağını belirleyemez. Kanunla tutukluluk konusunda karar verme yetkisi münhasıran sulh ceza hakimlerindedir; İstanbul'da biterse en yakın ağır cezanın bulunduğu yer sulh ceza hakimi yetkili olur; asliye ceza değil. Aksi halde, kanunla belirlenen hakimi, iki asliye ceza mahkemesi hakiminin senaryosu ile değiştirmek mümkün olur.''

'İKİ HAKİM DE HUKUK SUÇU İŞLEDİ'
"Asliye ceza mahkemesinin tahliye kararı, kanunen yetkisiz bir mahkemenin kararı olduğu için, yok hükmündedir; kanunun vermediği yetkiyi başka bir hakim arkadaş veremez. İki hakimin de açıkça suç işlediği kanaatindeyim; disiplin suçu değil, ceza hukuku anlamında suç. Bu görevle alakalı suç da değil."