AKP'den Suriye'ye saldırı açıklaması: Suudi uçağı ve askeri geliyor, kara operasyonuna girebiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudilerin Türkiye'de keşif çalışması yaptığını duyururken uçak ve asker göndereceğini söyledi ve ekledi: Türkiye ve Suudi Arabistan biz hepimiz kara operasyonuna girebiliriz.

AKP, Suriye'de yıllardır destek verdiği cihatçı çeteler yenilince saldırganlığını arttırıyor. Bir süredir devam eden saldırı tehditlerine dahil olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın "IŞİD’le mücadele" için İncirlik’e uçak göndereceğini açıkladı. Çavuşoğlu, “Geldiler, keşif çalışması yaptılar. Kaç uçak gelecek, sayısı belli değil. Asker de gönderecekler” diye konuştu.

'BAŞINDAN BERİ KARA OPERASYONU'

Yenişafak'ın haberine göre, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın başından beri kara operasyonundan yana olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Tüm koalisyon toplantılarında biz 'DAEŞ'le mücadele edeceksek böyle kapsamlı bir strateji, sonuç odaklı strateji olması lazım' diyoruz" dedi.

“Kara operasyonu da olması lazım" diyerek saldırı sinyali veren Çavuşoğlu, “Böyle bir strateji olursa 'Türkiye ve Suudi Arabistan biz hepimiz kara operasyonuna girebiliriz' dedik. Millet diyor ya 'DAEŞ ile mücadelede Türkiye isteksiz' diye. Ama en somut önerileri de Türkiye yapıyor. Suudi Arabistan şimdi Türkiye'ye uçak da gönderiyor, İncirlik'e. Geldiler, keşif çalışması da yaptılar üslerde. Şu an kaç uçak gelecek, sayısı belli değil. 'Gerekirse asker de gönderebilirim' dedi. Bu Suudi Arabistan'ın Suriye'deki terörle mücadele konusundaki kararlılığının bir göstergesi" ifadelerini kullandı.

TEMENNİ...

Çavuşoğlu, “Suudi Arabistan askerleri Türkiye sınırından Suriye'ye girer mi?" sorusuna ise “Bu bir temenni, planlanmış bir şey değil. Suudi Arabistan uçak gönderiyor, 'gerektiği zaman kara operasyonu için asker de gönderebilirim' diyor" cevabını verdi.

ABD'YE PYD UYARISI

“PYD'nin bir terör örgütü olduğunu başından beri Amerika'ya söylüyoruz" diyen Çavuşoğlu, “DAEŞ ile mücadelede bir terör örgütünü ortak gibi görmek büyük bir yanılgı. Son günlerde PYD, Ruslar'ın da desteğiyle muhalefete saldırıyor. Tabiki bizim de doğal olarak bu soruyu sormaya hakkımız var: Tercihini yap. Ortağın kim? Terör örgütüyle mi yola devam edeceksin Türkiye ile mi? Artık Amerika'nın bir karar vermesi lazım, Terör örgütleriyle birlikte olmak suya düşen yılana sarılır derler ya onun da ötesinde. Hatta kırmızı başlıklı kız masalındaki kurttan daha beter bir durummuş. Terör örgütleriyle birlikte yatağa girmek, onlarla birlikte olmak bu iki durumdan da daha kötü bir durummuş" diye konuştu.

RUSYA'YI KİM DURDURACAK

Rusya'nın amacı belli: Esed. Amerika'nın amacının bu olmadığını biliyoruz. Asıl soru şu: Rusya'yı kim durduracak? BM mi durduracak, NATO mu durduracak, Amerika mı ikna edecek?" dedi.