AKP'den af yerine 'koşullu salıverme' teklifi

MHP'nin af teklifine sıcak bakmayan AKP'nin, 2016 yılında çıkarılan KHK'ye benzer bir düzenleme için hazırlık yaptığı ileri sürüldü. 2016’da çıkarılan KHK ile koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan 'iyi halli' hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadarki kısmının denetimli serbestlikle infaz edilmesi sağlanmıştı. Şartları taşıyan…

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı konuşmada af teklifine ilişkin, "Şimdi birileri çıkarmış af, laf. Mağdur, mazlum 'Affettim' diyorsa o ayrı ama biz asla. O zaman adil, adaletle hükmeden iktidar olamazsınız. Biz rastgele cezaevine girenlere cezaevinin kapısını açamayız. Şahıslara karşı işlenen suçları devletin af yetkisi yoktur. Biz uyuşturucuları affeden bir iktidar olarak mı anılacağız?" demişti.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından AKP'nin nasıl bir adım atacağı merak konusuyken, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Star gazetesi, konuya ilişkin yeni bir iddiayı gündeme getirdi.

Habere göre AKP kurmayları, yapılabilecek düzenlemenin, 2016’da koşullu salıverilmeyle ilgili çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) benzer içerikte olabileceğine işaret ettiler. 

2016’da çıkarılan KHK ile iki düzenleme yapılmıştı. Söz konusu düzenlemede, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadarki kısmının denetimli serbestlik ile infaz edilmesi sağlanmıştı. Şartları taşıyan hükümlüler bir yıl erken tahliye edilmişti. Ancak "kasten öldürme, çocuğa ve aile bireylerine yönelik ağırlaştırılmış yaralamaya dönük cinsel suçlar, özel hayatın gizliliğine yönelik suçlar, uyuşturucu ticaret ve imalatı, devletin güvenliğine, Anayasal düzene, terörle mücadele ve devlet sırlarına karşı işlenen suçlar" kapsam dışında tutulmuştu. 

Haberde, cezasının uzun süresini çekenlere bir miktar daha erken tahliye imkanı sağlayacak düzenlemenin ön plana çıktığı da ileri sürüldü.