AKP, Suriye'ye saldırı hazırlığında: İşte saldırının emsalleri!

Dün yapılan MGK toplantısı sonrası çıkan haberlerle birlikte Suriye'ye yönelik bir askeri saldırı ihtimali daha da yükselirken AKP'nin emsal olarak göstereceği "askeri müdahaleler" de yandaşlar tarafından yazılmaya başladı. Buna karşın hazırlanan hukuki altyapının büyük bir hayalcilik olduğu belirtiliyor.

Ali Ufuk Arikan

AKP'nin Suriye'ye saldırı hazırlığına ilişkin hukiki zemini de planlamaya başladığı ortaya çıktı. Suriye'de yıkımın en büyük destekçilerinden olan AKP'nin "insani gerekçelerle" bir saldırı hazırlığında olduğu ileri sürülürken Dışişleri Bakanlığı'nda uzun yıllar diplomat olarak görev yapan CHP'li Osman Korutürk, böylesi bir hukuki zeminin hayalcilik olduğunu söyledi.

'İNSANİ GEREKÇELER'

AKP'nin yayın organlarından Star'da yer alan habere göre TSK'ya "hazır ol" talimatı verilirken saldırı için ihtiyaç duyulan uluslararası hukuki altyapıyı da hazırladı. Habere göre BM kurulduğundan bu yana, Güvenlik Konseyi’nin saldırı konusunda her tıkanışında “İnsani gerekçelerle” gerçekleştirilen 7 askeri operasyon, Başbakanlık’ta incelemeye alındı. Bu uluslararası askeri emsaller arasında, Irak, Libya, Kosova, Kongo, Siera Leone, Liberya ve Kore’ye yapılan askeri operasyonlar bulunuyor. 

'GERİ DÖNÜLMEZ BİR HATA'

AKP'nin hazırladığı "hukuki zemine" ilişkin soL'a açıklamalarda bulunan CHP'li Osman Korutürk, böylesi bir hukuki zeminin hayalcilik olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı'nda uzun yıllar diplomat olarak görev yapan Korutürk, müdahalenin uluslararası meşruiyeti olamayacağını belirtirken BM Güvenlik Konseyi'nin de şu an bu yönde bir karar almasının imkansız olduğunu vurguladı. Korutürk, "Müdahalenin sonucunda Suriye, PYD, IŞİD ve diğer unsurlar var, kiminle savaşılacak" diye sordu.

Şu an AKP'nin vekaleten hükümette olduğunu hatırlatan Korutürk, hükümet kurulmadan böylesi bir adım atılamayacağını dile getirdi. AKP'nin bu tabloya karşın Suriye'ye girmesinin geri dönülemez bir hata olacağına vurgu yapan Korutürk, konunun mutlaka Meclis'te görüşülmesi gerektiğini ifade etti.