AKP seçimlerde dağıtmak için kömür ithal edecek

Soma ve Ermenek’te meydana gelen maden faciaları sonrası kapanan madenler ve bazı madenlerin işletme ruhsatlarının iptal edilmesi hükümetin kömür dağıtımını sekteye uğrattı. İddiya göre AKP kömür dağıtmak için kömür ithalatı yapacak.

Haber Merkezi

Her yıl yaklaşık 2 milyon ton kömür dağıtan AKP, maden facialarının ardından üretimin düşmesi nedeniyle 2015 seçimleri öncesi dağıtacak yeterli kömür bulamayınca kömür ithal etme kararı aldı.

TBMM Başkanlık Divan Üyesi Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması talebiyle Meclis'e soru önergesi verirken, soru önergesinin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

Soma ve Ermenek’te meydana gelen maden kazaları sonrası kapanan madenlerden ve birçok madenin işletme ruhsatlarının iptal edilmesi Hükümetin kömür dağıtımını sekteye uğratmıştır. Her yıl yaklaşık 2 milyon ton kömür dağıtan AKP, kazaların ardından üretimin düşmesi üzerine 2015 seçimleri öncesi dağıtacak yeterli kömür bulamamanın sıkıntısını yaşamaktadır. Bu sıkıntıyı aşmak için yurtdışından ithal etmek veya spot piyasadan kalitesiz ve pahalı kömür temin etmek zorunda kalmaktadır. Ayrıca spot piyasadan alımları 27 Ağustos 2014 tarihinde kurulan ve madencilik alanında hiçbir tecrübesi bulunmayan bir firmanın aracılığı ile temin edilmesi birçok soruyu gündeme getirmiştir.

Buna istinaden;

Ağustos 2014 Tarihinden bu güne kadar spot piyasadan alınan kömür miktarı kaç tondur? Alınan bu kömürler için ne kadar ödeme yapılmıştır?
Alınan kömürlerin cinsi, kalitesi, miktarı ve ton başına fiyatları nedir?
Spot piyasadan temin edilen bu kömürlerin ithal edildiği ülke ve firma isimleri nedir?
Spot piyasadan alımlar için neden yeni kurulmuş ve madencilik tecrübesi olmayan bir firma tercih edilmiştir? Aracılık eden başka firma var mıdır? Varsa isimleri nedir?
Söz konusu bu firmanın Sahibi ve ortakları kimdir?  Sahibi veya ortaklarının Adalet Ve Kalkınma Partisi ile bir ilişkisi var mıdır?
Alınan kömürlerin kalitesiz ve evlerde kullanıma uygun olmadığı söylenmektedir. Bu kalitesiz düşük kalorili kömürleri nasıl halka dağıtacaksınız? Olası bir faciadan kim sorumlu olacaktır?
Bu kömürlerden dolayı özellikle büyük şehirlerde oluşacak hava kirliliği konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?