AKP dalga geçiyor: Hem 'Alevi açılımı' hem de 'yolsuzlukla mücadele komisyonu' geliyor

Seçimler yaklaşırken AKP'nin "demokrasi paketi" açıklama çalışmaları da hızlandı. Buna göre baştan aşağı yolsuzluğa bulaşmış olan AKP, yolsuzlukları önlemek için "Şeffaflık Komisyonu" kurcakken, bir diğer adım "Alevi açılımı" olacak.

AKP, 2015 Genel Seçimler öncesi “İki Ayaklı Demokrasi Paketi” hazırlıyor. Paketin ilk kısmını AKP'nin yıllardır türlü saldırılarla hedef aldığı Aleviler oluşturuyor. Aleviler tarafından uzun süredir yoğun tepkiyle karşılanan "Alevi Açılımı"na bir yenisini daha ekleyecek olan AKP'nin bununla yetinmeyeceği ve paketin ikinci kısmında hem "çözüm süreci" hem de yolsuzlukla ilgili düzenlemeler yapacağı ileri sürüldü.

Pakette yer alan Şeffaflık Komisyonu'na ilişkin maddelerin hayata geçmesi durumunda AKP'liler hakkında cezai yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu.

İşte paketin içeriğine ilişkin ANKA'da yer alan bilgiler:

'ALEVİ AÇILIMI'

Cemevlerine statüsünün getirilmesi gündemde. Hükümet bu adımı atmak için, Alevi Dernekleri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşlerine başvuracak. Alevi Dedelerine maaş bağlanması konusu da yine Alevi Derneklerinin kararına bırakılacak. TBMM'de Dersim’in, yanı sıra Sivas, Maraş, Çorum olaylarının araştırılması için bir komisyon kurulması da planlanıyor.

'ÇÖZÜM SÜRECİ YASALARI'

Siyasi ve hukuki adımların yer aldığı pakette, silahları bırakma takvimini netleştirdiği andan itibaren Hükümet de örgüt üyeleri için hukuki alt yapıyı belirleyecek. Buna göre; TCK’nın ilgili maddelerinde gerekli düzenlemeler yapılacak. Pişmanlık Yasası dağdan inecekler için yeniden düzenlenecek. Kırmızı bültenle aranan örgüt üye ve yöneticileri içinse nasıl bir formül uygulanacağı henüz netleşmedi.

'ŞEFFAFLIK KOMİSYONU'

Yolsuzluklarla anılan AKP'nin en ilginç düzenlemelerinden birisi de “Şeffeflık Komisyonu" olacak. Meclis’te kurulacak olan komisyon başta siyasiler olmak üzere bürokratlar ve üst düzey memurların mal varlıklarını denetleyecek. Siyasiler ve bürokratların mal beyanları "şeffaf" olacak. Gerçeğe aykırı olarak beyanda bulunanlara cezai ve uyarı yaptırımları getirilecek.