AKP-CHP görüşmelerinde 4.tur

AKP ve CHP heyetleri koalisyon görüşmeleri için bugün 4.kez buluşuyor.

Koalisyon hükümeti kurma kapsamında ilk üç toplantısını Ankara Palas’ta gerçekleştiren AKP ile CHP görüşme heyetleri, 4. toplantısını bugün TBMM’de yapacak.

Saat 14.00’te başlaması planlanan toplantıya  görüşmeler için daha önce belirlenmiş heyetlerde de bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile AKP'li milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AKP Antalya Milletvekili Lütfi Elvan; CHP'yi temsilen ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katılacak.

AKP'li Bakan Işık ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı son açıklamalar görüşmelerin gidişatı hakkında soru işaretleri uyandırıyor.

Bakan Işık Yalova'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Ak Parti tabanı CHP ile koalisyon istemiyor. CHP tabanı da Ak Parti ile bir koalisyon istemiyor, ama ülkenin şartları bir koalisyonun kurulması noktasında her iki partiyi de oturup konuşmaya ve meseleleri müzakere etmeye ve mümkün olursa her partinin kendi ilkelerini ve prensiplerini dikkate alarak koalisyonun kurulmasını zorunlu kılıyor. Şimdi bu ince bir denge. Burada samimi olarak sonuna kadar gayret edeceğiz. Koalisyon hükümetinin kurulmasını vatandaşın bize verdiği mesaj olarak algılıyoruz. Bununla ilgili gerekleri yapıyoruz ama olmadı, ne yapacağız? Emaneti milletimize iade edeceğiz. O zaman diyeceğiz ki hodri meydan seçimlere gidelim. Milletimiz bu iktidar görevini hükümet olma görevini, milleti idare görevini kime verirse ona tekrar bırakırız. Bu noktada yoğun bir süreç bekliyor olabilir. Erken seçim durumunda, seçim tekrarlanması durumunda teşkilatlar olarak sizlere çok yoğun iş, görev düşecek.

Kemal Kılıçdaroğlu ise yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin çıkarları için her ödünü vermeye hazır olduklarını ve AKP ile koalisyon yapamazlarsa  üzüleceğini belirtti. Yapacakları koalisyonun kısa vadede oy kaybına yol açmasına bile razı olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, uzun vadede ise toplumda aklıselimin galip geleceği ve CHP'nin fedakarlığının anlaşılacağını ileri sürdü. Olası bir erken seçimin, siyasetin beceriksizliğini göstereceğini, faturanın yine halka çıkacağını, vatandaşın ise tercihini yaptığını ve bu tercihin gereğini yapmanın siyaset kurumunun görevi olduğunu ifaden eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını ve bir araya gelemeyen, hükümeti kuramayan partilerin ilk seçimde cezalandırılması gerektiğini söyledi.