AKP, Batman ve Diyarbakır'ı da ABD'ye açıyor

AKP'nin, ABD ile anlaşma karşılığında yalnızca İncirlik'i değil, Batman ve Diyarbakır'daki hava üslerini de ABD'ye açacağı öğrenildi. Türkiye ayrıca ABD uçaklarına ve helikopterlerine yakıt ikmali de yapacak.

Dış Haberler

ABD ile Türkiye arasındaki "IŞİD'le savaş" mutabakatının ayrıntıları belli oluyor.

Hurriyet Daily News'den Murat Yetkin'in haberine göre, üst düzey bir Türk yetkili, IŞİD'e karşı Suriye'deki operasyonların genişletilmesi için ABD uçaklarını İncirlik'e beklediklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatları doğrultusunda hareket eden yetkililerin verdiği bilgilere göre, Türk ordusu ABD ile birlikte kapsamlı IŞİD operasyonu için hazırlanıyor.

Türkiye'nin, IŞİD'e karşı savaşta İncirlik Üssü'nün kullanımına izin vermesinin yanı sıra, Batman ve Diyarbakır'daki hava üslerinin de ABD operasyonları için tesis edileceği belirtiliyor.

ABD UÇAK KAYDIRACAK
Ancak Türkiye'nin IŞİD'e saldırıda aktif olarak yer alacağı, yalnızca F-16'ların değil, IŞİD'i bombalayan ABD uçaklarının, helikopterlerinin ve kargo uçaklarının yakıt ikmalinde de rol oynayacağını belirtiliyor.

IŞİD'e karşı kuzey cephesinin ABD ve Türkiye kuvvetleri tarafından oluşturulacağı belirtilirken, ABD'nin F-15 and F-16 savaş uçakları ile Reaper İHA'larını İngiltere ve Almanya'da üslerden Türkiye'ye kaydırması bekleniyor.

TÜRKMEN ORDUSU VE IŞİD'DEN ARINDIRILMIŞ BÖLGE
Haberde, ABD-Türkiye anlaşmasının yalnızca IŞİD bombardımanı ile sınırlı olmadığı, aynı zamanda kuzeyde "IŞİD'den arındırılmış bölgeleri" de içerdiği hatırlatıldı.

Bölgeye, MİT tarafından oluşturulan ve ABD'nin öncülüğündeki uluslararası koalisyonla da koordineli çalışacak "Türkmen ordusu"nun yerleştirileceği iddia ediliyor.

IŞİD'den arındırılmış bölgenin ise 2 ana hedefi olacak:

1) Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye giriş çıkışlarını düzenlemek, teröristlerin mültecilerin içerisinde Türkiye'ye girip çıkması riskini minimize etmek
2) IŞİD karşıtı koalisyon tarafından desteklenen Suriye muhalefetine, daha fazla bölgeyi IŞİD'den temizlemek için bir köprü oluşturmak

PKK-PYD AYRIMI
Kürtler ise, bölgenin üçüncü bir hedefinin de, Irak Kürdistanı'ndan Akdeniz'e doğru uzanan Kürt hattını kesmek olduğunu öne sürüyor. Türk yetkililer bu iddiayı reddediyor.

Haberde, Türkiye'nin, henüz resmi olarak zikredilmese de, PKK'yle PYD arasında bir ayrıma gitmeye başladığı, PKK'nin aksine PYD'nin "düşman" olarak sınıflandırılmadığı iddia ediliyor.

Bir Türk kaynak, PKK'ye yönelik operasyonların "taktik öncelik" olduğunu söylerken, ABD hazır olur olmaz IŞİD karşıtı operasyonlara da daha aktif katılacaklarını söyledi.