AKP 'İş Bankası' için formül arıyor: İnceleme başlatıldı

CHP'nin İş Bankası hisselerini Hazine'ye devretmeye hazırlanan AKP, formül arayışına girerken, CHP'nin hisselerine ilişkin inceleme de başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CHP'nin İş Bankası hisselerini Hazine'ye devredecekleri bir düzenleme hazırlığında olduklarını açıklaması sonrası formül arayışları hız kazandı.

CHP, Atatürk’ün 5 Eylül 1938’deki vasiyeti uyarınca İş Bankası hisselerinin mülkiyetini elinde tutuyor. Vasiyetnameye göre CHP, İş Bankası yönetim kurulunda 4 üye bulunduruyor. Bankanın gelirinden alınan pay, Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu’na aktarılıyor.

HEM İNCELEME HEM FORMÜL ARAYIŞI

AKP'nin hukukçu kurmayları, Siyasi Partiler Yasası’nın “partilerin ticaret yapamayacaklarına” yönelik maddeleri ve Atatürk’ün hisselerinin devrinin sağlanabilmesi için çıkartılmış olan “12 Haziran 1933’te çıkartılan 2307 sayılı özel kanun”un yürürlükten kaldırılması gibi seçenekleri değerlendiriyor. 

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Star gazetesinde yer alan habere göre, CHP’nin elindeki hisselerin, Atatürk’ün vasiyetine uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı incelenecek. Diğer bir düzenlemenin de Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılabileceği belirtiliyor. “Siyasi partilerin ticari faaliyetle uğraşamayacaklarını” düzenleyen maddelerine, “şirket ortağı olamayacakları”na yönelik bir ekleme yapılması halinde CHP’nin bu hisseleri elinde bulundurmasına son verilebileceği de AKP tarafından değerlendirilen formüller arasında yer alıyor. 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Kayseri'de düzenlenen bir etkinlikte İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri için çalışma başlattıklarını yinelemişti:

"Ne dedik? İş Bankasında Gazi Mustafa Kemal'in CHP hissesi olarak yüzde 28'e yakın bir hisse olayı var. Geçenlerde bunu gündeme getirmiştim. Bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'CHP alsın, kullansın' diye yapmadı. 'Hazine'ye gitsin' diye yaptı ve CHP'nin 4 üyesiyle bunun kontrolüne bir zemin hazırlandı. Sağ olsun MHP de destekleyeceğini açıkladı. Şimdi bunu oraya getirerek inşallah Meclisten bunu çıkaracağız ve bu hissenin Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'ne devrini sağlamış olacağız.

Şimdi tabii tutuştu. Diyor ki, 'Bunu biz kullanmıyoruz ki.' Bir de kullanacak mıydın? Bunun seninle yakından, uzaktan alakası yok. 4 tane CHP'liyi oraya atıyorsun. Diyor ki 'Onların orada hiçbir gücü yok.' Neyi var? Yönetim Kurulu Üyesi ne yapar? El kaldır, indir. Öyle mi? Onun arkasında nelerin yattığını biz çok iyi biliriz. İşi bilenler de çok iyi bilir. Dolayısıyla şimdi bu süreç başladı. Bir an önce inşallah Meclisimizden bu geçecek ve ardından da Hazinemize İş Bankası bunu ödeyecek."

CHP NE DİYOR?

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, AKP'nin girişimine tepki gösterirken, "Özel hukuku, genel hukuk kuralları aşamaz. Vasiyet ettiğinde o vasiyete karşı kanun çıkartamazsın. Anayasa, yasa, ahlaka aykırı bir iştir" demişti.

Özel, Atatürk'ün vasiyetine karşı düzenleme yapılamayacağını belirtirken, "Atatürk kendi elleriyle yazmış. Bunu yeterli görmemiş, benden sonra gelen birileri bu Atatürk'ün vasiyeti değildi der, bugünleri görmüş, bir de gitmiş bunu daktiloya çektirmiş, altına damga pulunu bulmuş, bunu hukuken kimsenin itiraz edemeyeceği hale getirmiş. Vasiyette altı madde var. Atatürk'ün tercihi, İş Bankası hisselerinin Cumhuriyet Halk Partisi'ne bırakılmasıdır. Elimizde Sayıştay raporları var. Atatürk vasiyetini bırakmış, bir kısmını biz uyguluyoruz, bir kısmını Recep Tayyip Erdoğan uyguluyor. Bizim uyguladığımız kısım, İş Bankası'na yönetim kurulu üyesi veriyoruz, hisseleri düzgünce temsil ediyoruz, bankanın iyi kararlar almasına katkı sağlıyoruz, parayı da Türk Dil ve Türk Tarih Kurumuna yolluyoruz bir kuruşuna dokunmadan. Sayıştay raporu, Türk Dil Kurumu 2017 yılında İş Bankası'ndan 146 milyon TL para aldı. Hesaplarında 1,5 milyar TL var. Bu paranın 18.5 milyon TL'sini harcamışlar" demişti.